Av dopingtestene som gjennomføres hvert år er mellom 1 og 2 prosent positive. I idrettsmiljøer er det imidlertid en erkjennelse av at antallet positive tester ikke danner det riktige bildet av antallet dopede utøvere.

I forbindelse med friidretts-VM i Sør-Korea i 2011 og de Pan-arabiske lekene i Doha samme år satte Verdens antidopingbyrå (Wada) en gruppe forskere i gang for å finne ut mer om det reelle dopingomfanget.

1800 utøvere deltok i en anonym spørreundersøkelse under VM. Resultatet var nedslående: Rapporten kom frem til at mellom 29 og 34 prosent av utøverne hadde dopet seg. Det tilsvarer rundt 600 utøvere. I de Pan-arabiske lekene skal tallet ha vært på hele 45 prosent av utøverne.

Forskerne har i sine analyser tatt høyde for at ikke alle utøverne i mesterskapene deltok i undersøkelsen, og at noen kan ha løyet. De skriver i rapporten at virkeligheten trolig er enda verre enn tallene de presenterer.

— Disse funnene demonstrerer at doping er oppsiktsvekkende utbredt blant toppidrettsutøvere, og at det fortsatt i stor grad er ukontrollert til tross for dagens biologiske blodpass, het det i rapporten.

Ble nektet publisering

Rapporten er blitt hemmeligholdt i fire år, men i forbindelse med en dopinghøring i London tirsdag valgte det engelske parlamentet å publisere rapporten, ifølge VG.

Forskerne ville publisere rapporten i 2011, men skal ha blitt nektet dette av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Forbundet hadde fått forskerne til å skrive under på en konfidensialitetsavtale kort tid etter at materialet fra undersøkelsen var samlet inn.

I 2013 lekket noen av forskerne resultatet fra undersøkelsen til New York Times. De reagerte sterkt på at de ble nektet å publisere rapporten. IAAF på sin side mente rapporten var ufullstendig.

— Alvorlig brudd på trykkefriheten

I august i år kom Universitetet i Tübingen i Tyskland, som ledet forskingsprosjektet, med ny kritikk av IAAF.

— At IAAF utsetter publiseringen så lenge uten noen god grunn er et alvorlig brudd på trykkefriheten, het det i en uttalelse til Sunday Times.

— Diskusjoner pågår med forskerne og Wada angående publisering, svarte et talsperson for IAAF.

Nå er imidlertid de rystende dopingtallene bekreftet i det engelske parlamentet, det bare en drøy måned etter at en dopingdokumentar rystet friidrettsverden i sine grunnvoller.

Vil du lese mer om doping i idrett? Da kan vi anbefale disse artiklene: