Norges tidligere fotballpresident Sondre Kåfjord forsøkte å endre FIFA, men ble møtt med motstand og utskjelling.

I en serie artikler belyser Aftenposten vanstyret i FIFA og korrupsjonsskandalene som har rystet verdens største idrettsorganisasjon i sine grunnvoller.

FIFA_skandalen_vignett.png

Hvordan har fotballtopper kunnet stjele til seg millionsummer fra fotballen gjennom en årrekke?En del av svaret ligger i FIFAs eget etiske arbeid.

FIFA fikk først etiske regler på plass i 2004, og hadde ingen etisk komité før 2006. Kåfjord var en del av komiteen.

— Det var et håpløst regelverk. Bare styret i FIFA kunne ta opp saker. Det var helt meningsløst å sitte der. Den første saken vi behandlet var en dommer i breddefotballen i Kenya som hadde gjort noe galt. Kontrastene mellom det vi satt og trodde fantes av elendighet og det vi faktisk så ble latterlig for meg. Det var en rar følelse en satt med, forteller Kåfjord.

Artikkelserien om FIFA-skandalen:

Les også: Koffert med kontanter og luksusleilighet til katter

Ble skjelt ut

Kåfjord hadde fått god dokumentasjon på at den skandaleombruste FIFA-visepresidenten Jack Warner hadde solgt svartebørsbilletter til VM gjennom et eget selskap, og forsøkte å få saken opp på agendaen i den etiske komiteen.

To dager før et møte i komiteen sendte Kåfjord saken til administrasjonen i FIFA, med kopi til alle medlemmene i komiteen. Da gjorde administrasjonen trolig en blunder. De begynte å argumentere mot saken i e-post-korrespondansen, og dermed var saken på dagsorden under møtet.

— Jeg ble skjelt ut av alle, fordi vi satt der som en dømmende komité og ikke kunne blande kortene. Det var sant, men jeg gjorde det for å illustrere hvor meningsløst det var, sier Kåfjord.

I 2011 ble FIFA rammet av en ny skandale. I sentrum sto presidentkandidat Mohamed Bin Hammam og Warner. På et møte i Trinidad og Tobago hadde karibiske fotballdelegater blitt tilbudt konvolutter med 315.000 kroner. Det var den første virkelig store saken som var i behandling i den etiske komiteen. Av 23 karibiske fotballdelegater som var inne til avhør, var det bare fire-fem som innrømmet kjennskap til konvoluttene, forteller Kåfjord.

Mohamed Bin Hamman (t.h) og FIFA-president Sepp Blatter. Foto: NTB Scanpix

Bin Hammam ble utestengt fra all fotball på livstid. Warner kom FIFA i forkjøpet, og trakk seg fra alle fotballverv. – Som en konsekvens av at Warner trakk seg, har saken mot ham blitt avsluttet og han anses som uskyldig, het det i en uttalelse fra FIFA.— Vi var klar for å trykke på avtrekkeren og hadde mer enn nok på ham, men så trakk han seg. Den pressemeldingen fra FIFA ga inntrykk av at det var en hedersmann som hadde forsvunnet. Jeg ble irritert og ringte administrasjonen. Vi fikk inn i vedtaket at saken skulle gjenopptas umiddelbart om han meldte seg inn i fotballen igjen, forteller Kåfjord.

- Håpløst å påvise Blatter-skyld

Kåfjord gikk ut i mediene og uttalte at dette hadde samme virkning for fotballen som om Warner var blitt utestengt på livstid. Dagen etter fikk Kåfjord en krass telefon fra medieavdelingen i FIFA.

— Det var det siste jeg gjorde som medlem i den etiske komiteen, forteller Kåfjord.

Også president Sepp Blatter var inne til avhør i den etiske komiteen for beskyldninger om at han visste om bestikkelsesplanene.

— Det var håpløst å påvise. Jeg ser ikke bort fra at saken var tatt opp bare for å renvaske ham, sier Kåfjord.

Slettet alle e-poster

Korrupsjonen i 2011 etterfulgte den kontroversielle VM-tildelingen til Russland og Qatar i 2010. FIFA var i knestående, og Blatter lovet dyptgripende reformer. Professor Mark Pieth ble hyret inn for å utforme et reformforslag. Pieths mest radikale reformforslag ble etter hvert lagt i en skuff av FIFA-toppene, men FIFAs etikkorgan ble delt i to kamre: et dømmende og et etterforskende.

Den tidligere FBI-mannen Michael Garcia kom inn som etterforsker. I to år etterforsket han anklager om interessekonflikter og kjøp av stemmer i forbindelse med VM-tildelingen i 2010. Men uten verktøyene som står sivile politimyndigheter til rådighet, var Garcia vingeklippet. Fordi han var amerikansk, ble han nektet innreise til Russland. Da hans assistent Cornel Borbely besøkte den russiske søknadskomiteen, fikk han beskjed om at alle e-postene fra søknadsprosessen lå på innleide PC-er og var slettet.

I september 2014 leverte Garcia en rapport på 350 sider. Hans-Joackim Eckert, lederen av den dømmende delen av den etiske komiteen, publiserte i november en oppsummering som frikjente Russland og Qatar. Garcia var rasende. Han mente rapporten var full av feil og mangler, og sa opp i protest. En rekke fotballpersonligheter krever at rapporten blir offentliggjort i sin helhet. Siste melding fra FIFA er at rapporten ikke vil bli lagt ut offentlig før etterforskningen til sveitsiske og amerikanske myndigheter er avsluttet. Det kan ta flere år.

I mellomtiden sitter flere fotballtopper og frykter at flere skjeletter ramler ut av FIFA-skapet.