Qatar tapte finalen mot stormakten Frankrike, men håndball-VM 2015 vil trolig bli best husket for at vertsnasjonen kjøpte seg et flunkende nytt og slagkraftig håndballag.

Kritikken mot hjemmelaget har haglet med økende styrke jo lenger Qatar har avansert i mesterskapet i Doha. Sjeikene åpnet før mesterskapet pengeboken og ga internasjonale håndballstjerner statsborgerskap. 11 av 16 av lagets spillere har ikke hatt noe som helst med Qatar å gjøre tidligere.

IMPORT: Qatar ga håndballstjerner, som keeper Danjel Saric (bildet), statsborgerskap i god tid slik at de kunne representere vertsnasjonen i VM. Foto: Reuters

Blant annet hentet de en av verdens beste keepere i eks-serber Danijel Saric, flere andre stjernespillere – og Valero Rivera, en av verdens aller beste trenere.

Kyvåg: – Det er pinlig og trist

Det internasjonale håndballforbundet tillater nemlig at spillere representerer flere forskjellige landslag i løpet av karrieren. Begrensningen er kun at forbundet ilegger en karantenetid på tre år.

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) – ledet av president Hassan Moustafa – virker ikke å være villig til å endre regelverket. Og flere kontroversielle avgjørelser i forkant av Qatar-VM har gjort at anklagene om korrupsjon har haglet.

IKKE POPULÆR: Hassan Moustafa, president i Det internasjonale håndballforbundet. Foto: Ap

Tidligere landslagssjef og Bækkelaget-veteran Frode Kyvåg er en av mange som mener at håndballen har det utrolig stort problem internasjonalt. Overfor Aftenposten går han hardt ut mot president Hassan Moustafa.– Jeg liker svært dårlig det som skjer, vi kan ikke leve med en utvikling i idretten vår hvor du kan kjøpe deg et landslag på lik linje med et klubblag. Her har du altså en nasjon hvor 11 av 16 spillere ikke har noe som helst med landet å gjøre! Dette er både trist og pinlig, men samtidig noe vi kan si i fra at vi ikke aksepterer. Norge må gjøre det, andre nasjoner må gjøre det. Boikott heter det. Vi har altfor lenge akseptert korrupsjonen i internasjonal håndball, levd med Moustafas arrogante enevelde! Hvem sa fra da han kastet ut Australia, for å få plass til Tyskland, som ikke klarte å kvalifisere seg? Hva har de fått fra Qatar for at de skal få kjøpe seg alt annet, som supportere, journalister, publikum og dommere? Hva er grunnen til at denne lilleputtnasjonen arrangerer VM i svømming, sykkel, boksing, fotball, friidrett og håndball i løpet av få år? Jeg bare lurer, sier Kyvåg.

BOIKOTT? TV 2-ekspert Frode Scheie mener det er en mulighet å boikotte IHF. Foto: NTB scanpix

TV 2-ekspert: — Boikott og bygg nytt forbundOgså TV 2-ekspert Frode Scheie lanserer boikott av Det internasjonale håndballforbundet (IHF) som en mulighet.

–Man opplever at Moustafa er et stort problem ved IHF. Forbundet består av 163 medlemsnasjoner, EHF (Det europeiske håndballforbundet) består av 50. Det betyr at Europa - her håndballen står veldig sterkt – har en marginal andel stemmer i disse kongressene mange er opptatt av. Klarer man ikke fjerne Moustafa fordi han så stor makt, da har man et annen alternativ: boikotte og bygge opp et nytt, internasjonalt forbund, sa Scheie i TV 2s studiosending.

Aftenposten har forsøkt å få en kommentar fra IHF, men har foreløpig ikke fått svar.

IKKE BOIKOTT: Håndballpresident Karl-Arne Johannessen, her ved et arrangement på Ullevaal stadion i fjor. Foto: NTB scanpix

I forbindelse med den storslåtte avslutningsseremonien i Qatar søndag kveld, holdt president Hassan Moustafa en tale. I talen beskrev han Qatar-VM som det beste håndballmesterskapet i historien — med god margin.– Jeg vil gjerne takke forbundet her i Qatar, og gratulere landet med en strålende prestasjon i mesterskapet, sa Moustafa i talen.

NHF-presidenten: – Håpløst å boikotte

President i Norges håndballforbund, Karl-Arne Johannessen, tror ikke boikott av IHF vil være noen god løsning.

–Å bryte ut tror jeg vil være en tilnærmet håpløs vei å gå, sier Johannessen til Aftenposten.

Han legger ikke skjul på at den internasjonale håndballen har store problemer, men tror å bryte ut vil være en umulighet i praksis.

– Vi vil i stedet fortsette å engasjere oss i debatten i EHF. Og før eller siden må noen andre krefter vinne frem. Derfor har jeg mer tro at vi bygger en samlet enhet av noen land som vil sette foten ned, sier Johannessen.