På hver hjemmekamp møter 50.000 geordier opp for å støtte sine fotballhelter i sort og hvitt. Til tross for det enorme potensialet har, de færreste på tribunen opplevd suksess av betydning. Det siste ligamesterskapet ble vunnet i 1927. FA-cupen i 1955, mens klubben vant Fairs Cup — forløperen til UEFA-cupen - i 1969.

"Vi krever ikke et lag som vinner, vi krever en klubb som prøver" het det på et banner i Newcastle-svingen i en kamp nylig. Foto: REUTERS

Siden er det blitt noen hederlige annenplasser, men suksessen alle i fotballgale Newcastle håper på, lar vente på seg. I stedet har klubben mer enn nok med å holde seg flytende i Premier League. Skulle en tape borte mot Queens Park, og Hull samtidig slår Tottenham på bortebane, så er Newcastle under nedrykksstreken. Da gjenstår kun hjemmekampen mot West Ham neste helg. Direkte kl. 16: QPR-Newcastle

Advocaat-effekt

Da vil de 50.000 rusle mot ærverdige St. James’ Park, stadionet som ligger midt i byen, for eventuelt å støtte sitt lag i kampen for å overleve. Skulle det aller verste skje, blir det tungt på flere måter for Newcastle-tilhengerne. For erkerivalen Sunderland, som kun ligger foran Newcastle på bedre målforskjell, har opplevd en opptur etter at Dick Advocaat nylig overtok som manager.

Newcastle ned og Sunderland på trygg plass er scenarioet alle de sort-hvite tilhengerne frykter. Newcastle har hatt motsatt effekt etter at de byttet fra Alan Pardew til John Carver. Før siste helgs uavgjortkamp hjemme mot West Bromwich, hadde Newcastle tapt åtte kamper på rad. Newcastle har med andre ord vært i fritt fall de siste ukene, og mange frykter sesonginnspurten.

Misnøye er det som vanlig med klubbens eier Mike Ashley, som ifølge fansen er mer opptatt av å spare enn å investere nok penger til at Newcastle blir den toppklubben den har de beste forutsetninger for å bli.

Egenrådig eier

Øyvind Alsaker er en av dem som har fulgt Newcastle-nedturen tett.

- Newcastle United har mistet seg selv, de har en egenrådig eier som ikke er interessert i annet enn profitt. Det faller i dårlig jord hos Englands kanskje mest fanatiske supportere. Fansen ønsker seg et lag som slåss om titler. I stedet sliter laget i bunnen av tabellen og stiller svekket i cupturneringene slik at drømmen om Wembley knuses tidlig. Troppen er preget av liten konkurranse, og billige importer. Noen gode signeringer fra Frankrike har ført til rene invasjonen derfra, og alle som slår til blir solgt ved første anledning.

TV 2-reporteren er også skeptisk til milliardæren som eier klubben.

- Mike Ashley var en gang en ekte Geordie, som drakk øl med fansen. Og selv om han fikk orden på økonomien, er han altfor ambisjonsløs for kravstore supportere. En passiv og upopulær eier er en ulykke for en klubb omgitt av så sterke følelser som Newcastle, sier Alsaker som har fått med seg uroen internt i klubben.

Krangling

- Når de dårlige resultatene kommer, følger absurde scener fra en stolt fotballby. Manageren bruker kjeft på egne supportere, og anklager egne spillere for bevisst å pådra seg rødt kort! Offentlige brev fra spillerne der de ber fansen om unnskyldning, intern krangling mellom nøkkelspillere og en spillergruppe full av leiesoldater, uten hjerte for laget, som er livredde hver gang de løper ut på St. James´ Park, preger klubben, sier Alsaker som mener kun Queens Park, lørdagens motstander, er i verre forfatning enn Newcastle om dagen.

John Carver får beholde jobben som Newcastle-manager ut sesongen på tross av lagets forferdelige form. Foto: NTB Scanpix

Ikke siden klubben med Kevin Keegan som manager fightet med Manchester United i tetstriden i 1996 og 1997, har ordet ligagull vært nevnt. Newcastle ble toer i begge sesongene, og siden har ikke Newcastle vært noe stabilt topplag.

Manager-gjennomtrekk

Siden legenden Bobby Robson ga seg som manager i 2004, har fjorten managere prøvd seg i klubben. Det betyr at de har vart i gjennomsnitt i ni måneder, og gjennomtrekken har bidratt til at Newcastle aldri er blitt den toppklubben geordiene ønsker den skal bli.

Dermed er det minnene om storhetstiden som holder liv i entusiastene. De siste førti årene har superstjerner som Malcolm MacDonald, Kevin Keegan, Chris Waddle, Paul Gascoigne, Les Ferdinand, David Ginola, Peter Beardsley, Andy Cole og Alan Shearer satt sitt preg på klubben.

Det har heller ikke manglet på profilerte managere. Jackie Charlton, Osvaldo Ardiles, Kevin Keegan, Kenny Dalglish, Bobby Robson og Graeme Souness har vært i klubben uten å hente trofeer. Til og med Alan Shearer prøvde seg noen dager, men ingen synes å få orden på Newcastle.

Nå frykter en det samme skal skje som i 2009. Da trengte de ett poeng i den siste kampen mot Aston Villa. Det ble tap 0-1 og Newcastle rykket ned. Skjer det igjen, samtidig som erkerival Sunderland som har vunnet sine to siste kamper, beholder plassen, blir det tunge tider i Newcastle Upon Tyne.