— Det vil bli en underholdende øvelse, selvfølgelig, sier renndirektør for hopp i Det internasjonale skiforbundet Walter Hofer til NTB.

Han er ordknapp om det som kan bli den nye formel 1-øvelsen i nordiske grener.

— Dette kan jeg ikke si for mye om før jeg har snakket med mine kolleger i de andre grenene (langrenn/kombinert), sier den mektige renndirektøren.

— Det er ikke mye å fortelle, for det er ikke konkrete planer for øyeblikket, sier Hofer.

Kollenrennet kan bli flyttet:

Walter Hofer, renndirektør i FIS Foto: NTB Scanpix

Men han innrømmer at planene, dersom de kommer lenger enn til tegnebrettet, er interessante.— Vi kaller de tre skidisiplinene for en nordisk familie. Hvorfor skal vi ikke stå sammen, sier FIS-toppen.

— Dersom de andre grenene vil ha det, er det interessant for oss (i hopp), sier Hofer.

— Fantastisk konsept

Hoppernes norske sportssjef, Clas Brede Bråthen liker de nye ideene der det kan bli konkurranse med Therese Johaug, Maren Lundby, Martin Johnsrud Sundby og Kenneth Gangnes på samme lag.

— Det kan bli et fantastisk konsept der du ikke trenger noen pause mellom hopp- og langrennsdelen. Det er dumt å være imot dersom Walter Hofer, som er blant idrettslederne som har stått for mest utvikling i én enkelt idrett, mener det er en god idé. Han gjør ingenting som ikke styrker produktet hopp, sier Bråten til NTB.

Flere tror øvelsen vil dukke opp i ski-VM i løpet av en femårig periode.

— Jeg personlig synes kombinert er en fantastisk idrett, men dette blir vel en kombinertøvelse uten kombinertutøveren. Klarer man å lage en øvelse med hopp- og langrennsstjerner, kan det øke interessen for langrenn i et kommersielt viktig land som Tyskland. Mange flere nasjoner vil også kunne hevde seg, sier Bråten.

Lengdegrafikk

En ting Hofer er mer åpen om er ønsket om å vise en kontinuerlig lengdemåler live på TV-skjermen, der seerne kan se utviklingen i meter med 121-122-123 meter og fram til den endelig landingslengden.

— Vi jobber med det. Vi har institutter som er villig til å lage et GPS-system. Vi vil teste på prøvehoppere først, men er åpen for å ha dette også i konkurranse i framtiden, sier Hofer.

— Teknikken er tilgjengelig, men det handler som alltid om finansieringen i en nisjeidrett, medgir Hofer.

De siste årene har hoppgrafikken blitt bedre og bedre, blant annet etter innspill fra forfatter Jo Nesbø:

  • Når hopperne sitter på bommen, får en opp pekepinn på hvor langt hopperen må hoppe for å ta ledelsen.

  • Nederst i bakken lyser en grønn laserstrek. Den viser hvor lang ned i bakken utøveren må hoppe for å gå i ledelsen.

  • Det er indikatorer for vind- og avsats, som igjen raskt viser pluss- og minuspoeng.

  • Spenningsnivået økes ved at en ikke umiddelbart får plasseringen på de beste hopperne, men har fått en gul søyle som sakte går fra 5.-plass og helt opp til 1.-plass samtidig som poengsummen vises.

— En lengdeviser vil styrke opplevelsen ved å se hopprenn. Vi øker forståelsen for publikum. Det er som Jo Nesbø sa til meg, nemlig at «hoppsporten er en av de idrettene med mest uutviklet potensial», sier sportssjef Bråten. (©NTB)

Les om nattens store hendelse: