HOLMENKOLLEN (iTromsø): — Det var vanskelig, men nødvendig å slippe taket for at Johann skulle lykkes, sier Hugo Forfang. I helga hoppet en småsyk Forfang lagkonkurranse lørdag, før konkurransen søndag ble avlyst på grunn av tåke. På tribunen fulgte blant annet pappa Hugo og mamma Annfrid med sønnen. Etter det avlyste rennet møtte Johann familien på Park Hotell Holmenkollen, cirka 500 meter unna hoppbakken søndag ettermiddag.

— Det er nesten ikke til å tro hvor bra det har gått for Johann, men han har virkelig fortjent det, sier mamma Annfrid til iTromsø.

Fikk innsyn

Hugo Forfang fulgte sønnens utvikling tett, og var også Johanns trener fram til han flyttet til Trondheim som 15-åring. Nå holder han seg bevisst unna og har lite kontakt med sønnen rundt konkurranser.

— Vi er først og fremst foreldre, og vil ikke forstyrre. Vi har gjort vår jobb og fått ham til å være selvstendig, sier Hugo Forfang til iTromsø.

Det ville være lett å tenke at pappa-råd var nærliggende når han har sett at sønnen har hatt utfordringer.

— Vi gir ham ikke råd fordi han har de beste trenerne i verden, og det hadde vært galskap om jeg skulle blande meg inn, sier Forfang.

- Har det vært vanskelig å slippe taket?

— Alle foreldre vil det beste for ungene sine, og det har vært vanskelig å se at jeg ikke har kunnet bidra. Samtidig lærte vi mye da Daniel var i verdenseliten, og det fortalte meg at til et visst punkt må man la andre overta, sier Forfang senior til iTromsø.

- Respekt

Han har fått godt innsyn i hvordan landslagssjef Alexander Stöckl og de andre i teamet rundt sønnen jobber.

— Det at vi ble kjent med dem ga oss respekt for det de driver med, og fortalte meg at jeg langt fra har peiling på alt. Å sammenligne meg og dem blir som det man lærer på førskolen med universitetsnivå. Både Johann og Alexander er profesjonelle, og det samspillet er avgjørende for at Johann skal lykkes, rett og slett en god match, forteller Hugo Forfang ærlig til iTromsø.

Klarer å skille rollene

Landslagssjef Alexander Stöckl er glad for tilliten foreldrene med Hugo i spissen har gitt ham og resten av teamet.

— Selv om jeg vet at Hugo har vært veldig interessert i hoppsporten, har han tatt en bra rolle med at han bare er familie. Jeg er veldig takknemlig for at vi får den tilliten, og jeg tror det er det beste for utøveren også. Man må skille mellom familie- og trenerforhold. Det er ikke mange som klarer det, sier Stöckl, stående noen meter fra familien Forfang i hotell-lobbyen.

— Pappa var klar på at da jeg flyttet til Trondheim måtte noen andre overta ansvaret for meg, sier Johann Forfang som gleder seg over at familien skal følge ham de neste rennene som går i midtuken i Trondheim, og til helgen i Vikersund.

— Jeg setter stor pris på at de er med meg, og gleder meg til å hoppe med dem på tribunen, sier Johann Forfang til iTromsø.