Eigil Nicolaisen, Mjøndalen-supporter.

Det begynte da jeg sjøl kom flyttende til Gulskogen. Jeg skulle begynne i 1. klasse, og hadde ikke stort annet valg da mamma valgte å bosette seg der. Skolen lå 50 meter fra klubbhuset til SIF, og mine klassekamerater var født med SIF-logo på brystet. LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Det fortsatte da jeg spilte fotball for bydelsklubben Drafn. Gutta på laget skulle ha meg til å tro at måkene fløy over Drammen for å drite i Mjøndalen.

Lange utkast

Rundt tiårsskiftet 1980-1990 var motsetningene mer tilspissa enn noen gang. En av mange kvelder på Backyard pub endte med at jeg og en annen brun kamerat ble bombardert med ølglass.

LES OGSÅ: Hva kan vi lære av Mjøndalen?

Vi hadde terga på oss keeper Thomas André Ødegaard ved å synge mjøndalssanger av full hals. Godsetkeeperen sendte oss noen lange utkast, og det var ikke ment som kompispasning. Det gikk på helsa løs.

"Strømsøs fineste" banker på

Ca. ti år seinere var det ikke stort å rivalisere om. Mjøndalen sleit i 3. divisjon, og det eneste som opprettholdt spenninga, var Godsetnionen som kauka 3 x MIF-hat ved alle anledninger.

Artikkelforfatteren lot en brun klut tirre den blå tyren. Da kom reaksjonene. Foto: NTB Scanpix

Jeg drev litt tyrefekting fra stuevinduet mitt i sentrum av Drammen. 150 meter fra Marienlyst lot jeg et MIF-flagg henge i vinduet noen måneder — en "brun klut" i den blå tyrens øyne.Jeg hadde folk som trampa inn i leiligheten min uten å banke på. Fikk trusselbrev i postkassa, der jeg ble trua med at det skulle gå meg riktig ille. -Hilsen Strømsøs fineste.

Alle de små scenene fra livet som brun supporter har gitt næring til et hat som Strømsøåsens gutter har gjort seg vel fortjent til. Mine mange scener bevitner at dette ikke bare er en konstruert greie. Dette er på ramme alvor.

Fest med bismak?

Lørdag blir en fest for alle fotballinteresserte langs Drammenselvas bredder.

Det er en stor seier i seg sjøl, at vårt dalføre nå har to lag i Tippeligaen. Men jeg tror ikke dette blir en fest for hjemmefansen.

Her kommer Mjøndalen, flytende på medgangsbølgen, fulle av motivasjon, fulle av revansjelyst, fulle av sjøltillit.

Vi tåler å tape. Det gjør ikke Strømsøs fineste.