OSTRAVA (Aftenposten): Mot Russland sto unge-Lars, han med etternavnet Volden, i det norske målet. Lørdag kveld var det eldste-Lars, han med etternavnet Haugen, som ble sjefens valg.

Den yngste slapp inn seks mål, den eldste to. Av mange blir de regnet som jevngode keepere. Det er kamp om keeperplassen på Norge.

Norges viktigste spiller

Det er kanskje den viktigste posisjonen på et lag som i et VM spiller mot en rekke nasjoner som i utgangspunktet er langt bedre enn Norge.

— Vi er ingen stor hockeynasjon, så det er mange skudd. Vi blir svette for å si det sånn, forteller Lars Haugen, da Aftenposten møtte de to i Ostrava søndag ettermiddag.

Oslo-gutten gir seg i KHL-hockey og Minsk hvor han har vært burvokter i fire sesonger. Nå tar han overgang til Färjestad og svensk hockey. I Sverige spiller allerede hans rival Lars Volden. Han rykket opp med Rögle til SHL denne sesongen. Dermed kan det bli match i svensk topphockey med norsk keeper på begge lag.

— Det er vel første gangen det skjer. Da får vi vel bare rydde plass til en skikkelig fight midt på banen, sier Lars Haugen og ler.

Hverandres støttespiller

Da blir de to virkelige rivaler. Rivaliseringen dem imellom på det norske laget er ikke det samme. De er rett og slett to gode venner som hjelper hverandre.

— Det gjør det veldig mye enklere å konkurrere om plassene når man er kompiser, sier Haugen.

— Jeg synes vi er ganske flinke til å backe hverandre opp. Vi står 100 prosent bak den som til enhver tid står kampen. Som keeper må man alltid gi hverandre støtte. Utespillerne skjønner ikke så mye av keeperspillet, skyter Lars Volden inn.

De to keeperrivalene sitter sammen i en skinnsofa på spillerhotellet i Ostrava. Stemningen er lett og ledig. Rundt i resepsjonen svimer det hockeyspillere alle veier. Både det finske og slovenske laget bor på samme hotell som de norske spillerne. Slovenias superstjerne Anze Kopitar tukler med mobilen borte i et hjørne og Norges superstjerne Patrick Thoresen gjør lange intervjuer med alle som spør.

Skryter av hverandre

De to norske keeperne er ikke like etterspurt, men når vi spør om de kan fortelle hvilke egenskaper med den andre Lars de helst skulle hatt selv, får vi svar.

Haugen om Volden: - Han har et par centimeter mer enn meg. Han dekker mer av målet og det hjelper i denne jobben. Han er en mer moderne keeper enn meg og har et større teknisk repertoar. Størrelsen og teknikken til Volden er noe som jeg kunne ønske meg.

Volden om Haugen: - Han har veldig bra spilleforståelse og rører seg bra i mål. Han brenner på hver trening og vil virkelig gi laget en sjanse til å vinne i hver eneste kamp han spiller. Han har en bra drive som holder ham gående. Jeg er en del høyere enn ham og kan spille på en annen måte.

Mange pucker å fange

De er begge enige i at godt keeperspill er helt avgjørende for at Norge skal være i nærheten av å nå sine mål i dette mesterskapet. De er kommet i enn tøff gruppe og innleder med å spille mot de fire beste nasjonene. Russland og USA er unnagjort. Begge kampene endte med tap. Norge møter i morgen Finland. Et finsk lag som tapte mot USA og som er revansjesugent.

Derfor vil norske poeng mot Finland være en overraskelse. Men deretter kommer kampene som bestemmer om VM blir en suksess. Slovenia, Danmark, Slovakia og Hviterussland er motstandere.

— Det blir tøft og vi kan like gjerne rykke ned som å komme oss til kvartfinale, sier Norges trener Roy Johansen.