Norge — USA 1-2

OSTRAVA (Aftenposten): Norge gikk opp i ledelsen, men tapte sin andre strake kamp i ishockey-VM da USA snudde kampen.

— Vi er skuffet nå. Vi kunne fort vunnet denne kampen, sier Norges landslagssjef Roy Johansen til Max etter kampen.

USA er et av lagene som det er opplest og vedtatt at Norge taper for i VM eller OL. Noen tap er knepne av den typen man gjerne kaller hederlige. Andre er mer flaue, som da Norge tapte 1–9 under VM i Canada for åtte år siden.

Derfor ville det vært sensasjon for VM-historien dersom Norge hadde slått USA selv om de ikke har med sitt beste lag til Ostrava. De spillerne er opptatte med sluttspill i NHL for tiden.

Sist Norge møtte USA, var i VM i Kosice for fire år siden. Den gang tapte Norge 2–4. Sist Norge slet seg til noe annet enn et hederlig tap, var under OL i Sarajevo for 31 år siden. Da spilte Norge og USA 3–3. ## Gjorde jobben fra start

Mot USA gjorde Norge akkurat det de hadde tenkt å gjøre mot Russland dagen før, tette bakover og ta de sjansene som dukket opp.

Dersom den første perioden mot Russland fredag kveld var en ren ydmykelse, ble første periode mot USA oppreisningen. Norge viste tidlig at dette var en kamp der de ikke skulle være enkle å slå.

Norge hadde i lange perioder initiativet i kampen og burde ha scoret en av de to gangene de var i overtall på slutten av perioden.

Mange utvisninger

Landslagssjef Roy Johansen har gjentatte ganger sagt at Norge ikke skal gå på unødvendige tidlige utvisninger mot antatt sterkere motstand. Norge gjorde det i første periode, da Ole Kristian Tollefsen måtte i boksen. Men i motsetningen til kvelden før, ble de ikke straffet for det. Det skulle bli langt flere utvisninger utover i kampen uten at det ga seg uttelling i mål hverken for USA eller Norge.

Anført av en førsterekke med Patrick Thoresen, Morten Ask og Mathis Olimb i angrep gikk Norge opp i ledelsen drøyt seks minutter ut i perioden. Ikke ufortjent. Men Norge fikk lære nok en gang at det straffer seg å gjøre tabber mot gode lag. Utligningen kom etter uoppmerksomt forsvarsspill. Trevor Lewis satte inn utligningen.

Norge vant skuddstatistikken 13–10. ## Tidlig seiersmål

Knapt seks minutter ut i andre periode kom målet som utsatte en norsk sensasjon. USA fant ut i pausen mellom periodene at det ikke var det grunn å ta lett på oppgaven Norge. De startet med et spillemessige overtak som ga resultater. Etter seks minutter gikk de opp i ledelsen 2–1 for første gang ved Brock Nelson.

Norge var ikke sjanseløse og hadde flere meget gode muligheter til å ta igjen ledelsen til amerikanerne. Det ville seg likevel ikke, og Norge gikk målløse av isen etter en annenperiode hvor det nå var USA som vant skuddstatistikken (26-20). USA hadde åtte utvisningsminutter mens Norge hadde seks.

Den tredje perioden ble på mange måter like den andre perioden. USA hadde lange perioder hvor de kontrollerte spillet, men Norge var hele tiden farlige når de kom seg inn i den amerikanske sonen.

Det siste minuttet tok Roy Johansen ut keeper Lars Haugen i et siste desperat forsøk på å oppnå uavgjort og spilleforlengelse. Det gikk ikke.