Vektrommet på Fana Stadion er langt unna den luksusen betalingsglade mosjonister omgir seg med i byens kommersielle treningssentre, men det er blant annet her, mellom slitne vektskiver og sprukne benker en av verdens aller beste skøyteløpere legger grunnlaget.

For det er ikke pengene som motiverer Sverre Lunde Pedersen, ikke luksusen, ikke glamouren. Da måtte han valgt en annen karriere enn det å konkurrere i å gå fortest mulig på isen. Det er ønsket om å bli best. Aller best.

— Det er ikke et komma i treningsprogrammet Sverre ikke gjør. Han er pliktoppfyllende, holder seg sykdomsfri og får få skader, sier landslagstrener Sondre Skarli.

Ny type trening

Oppvarmingen er over, og Pedersen legger flere vektskiver på vektstangen. Men ikke for mange. Det nye i treningen i denne forsesongen har vært sterkere fokus på eksplosivitet og hurtighet. Trening med tunge vekter er kraftig redusert.

Resultatene har allerede kommet. Da store deler av verdenstoppen var samlet i Inzell tidligere denne måneden, perset Pedersen med nesten et sekund på 1000 meter – en distanse han går sjeldent. Regjerende OL-mester Stefan Groothuis fra Nederland var blant dem som var bak osingen som gikk inn til 1.09,71. — Jeg var overrasket selv over at jeg kom under 1.10. Det viser at jeg har fått betalt for jobben jeg har gjort med å bli raskere, sier Pedersen.

Det kan virke rart at allrounderen Pedersen er så fornøyd med en god 1000 meter, men hurtighet betyr mye for ham. Dersom han kan gå raskere på 500 meter, og forbedre den første halvdelen av 1500 meteren, uten at det går ut over den gode kapasiteten han er kjent for, så vil det bety mye både i allround og hans sterkeste enkeltdistanse 1500 meter.

— Etter sist sesong bestemte vi oss for å gå ned om lag 15 prosent på styrketreningen og tredoble hurtighetstreningen, forklarer Skarli.

— Tradisjonelt har vi i skøytesporten vært veldig opptatt av tunge vekter, kraftige lår og å bygge skikkelige muskelbunter. Men nå tenker vi annerledes. Ser du på et skøyteskyv, så skjer det veldig fort. Du må levere høy kraft på kort tid, og der har Sverre blitt veldig mye bedre, sier landslagstreneren.

Pedersen har også trent mye sprint i sommer.

— Dette har jeg gjort uten at det har gått ut over kapasiteten min. Vi ligger i rute med den, sier Pedersen.

— Skal bli limt fast på pallen

Landslagssjefen vet at han har en idrettsjuvel i Sverre Lunde Pedersen fra Os. Sist sesong tok 23-åringen sin første verdenscupseier (1500 meter) og sin første medalje i allroundmesterskap, da det ble bronse i VM. Denne sesongen er han enda skarpere. Alt tyder på at det blir ekstremt utfordrende for Sven Kramer og Denis Juskov å holde Pedersen bak seg i månedene som kommer.

— Jeg må prøve å være før Kramer etter tre distanser, og på den måten legge press på ham foran 10.000 meteren. Jeg tror det er måten å slå ham på (i allroundmesterskap), sier Pedersen.

- Er det for tidlig å utfordre Kramer kommende sesong?

— Det gjenstår å se. Han er garantert sterk i år også, men jeg skal i alle fall prøve alt jeg kan før han gir seg i 2018, sier Pedersen.

Landslagstrener Skarli er optimist med tanke på sesongen som kommer.

— Kramer er favoritt på allround, og Juskov er favoritt på 1500 meter, men Sverre kommer nærmere og nærmere. Klaffer alt, kan han slå Kramer, men jeg vil si at dersom han tar sølv i stedet for bronse i VM denne sesongen, så er det veldig fremskritt. Sverre er i angrepsposisjon.

Skarli minner om at Pedersen er 23 år.

— Sverre skal bli limt fast på pallen, og etter hvert vil han vinne mer og mer. Men først må han være fast på pallen, før vi kan sette oss mål om å vinne ofte.