HAMAR (bt.no): — OL i 2018 blir trolig slutten på karrieren. Eller, hvis vi får VM i Amsterdam i 2018, så blir det kanskje mitt siste mesterskap, sier Sven Kramer.
De sitter der, henslengt i hver sin stol i en hotellobby på Hamar, Sven Kramer og Sverre Lunde Pedersen.
Skøytebyen i Norge er et av stedene eliten innenfor sporten samles om sommeren for å kunne gå på is i de månedene der andre folk tenker "iskrem" og ikke "skøyteis" når de hører ordet is.
Verdensstjernen Kramer (29) fra Heerenveen, med en merittliste så lang at man ikke kan si den uten å trekke pusten minst én gang: Tre OL-gull, 15 VM-gull på enkeltdistanser, syv verdensmesterskap og syv europamesterskap allround. Verdensrekordholder på både 5000 og 10.000 meter.
Utfordreren Pedersen (23) fra Os. Juniorverdensmester i 2011 og 2012. Nummer tre i VM allround i 2015, bak Kramer og Denis Juskov. Bedre enn Kramer i ungdomsårene når man sammenligner tidene oppnådd på samme alder, men ikke på seniornivå.
Derfor mener de Sverre Lunde Pedersen er unik
— Hørte om ham i 2009
— Jeg hørte vel for første gang om Sverre i 2009, eller da han kom inn i verdenscupen for alvor etter Vancouver-OL, begynner Kramer.
Pedersen og Kramer kjenner ikke hverandre godt.
Kramer har hatt mer med jevnaldrende Håvard Bøkko å gjøre, som i mange år var en evig toer bak Kramer. Men nå er det Pedersen som er kaptein på et norsk landslag som viste seg fra en sterkere side i fjorårssesongen, etter et OL i Sotsji som ble fullstendig dominert av Nederland. Det er Pedersen som er Kramers største utfordrer på allround sammen med russiske Juskov.
Kramer drar på det når han får spørsmål om det er et rivaleri mellom de beste i skøytetoppen.
— Jeg vet ikke. Vi jobber begge hardt for å bli bedre. Sverre er på vei opp og frem og blir bedre og bedre. Jeg hadde mine oppturer og nedturer i fjor, etter sykdom i forsesongen. Men nå føler jeg meg mye bedre, sier Kramer.
Norsk skøytestjerne kastet ut av militærleir
— Føler meg ikke selvsikker
Nederlenderen er av de fleste utropt som tidenes skøyteløper. Men etter OL i Pyeongchang om to og et halvt år, er det altså slutt. Den som skal slå Kramer, må gjøre det før det.
— Han har vært best i så mange år nå. Klarer jeg å slå ham før han legger opp, så vil det være veldig bra, sier Pedersen og smiler forsiktig til Kramer.
Hierarkiet mellom de to er tydelig. Det er Kramer som styrer showet i intervjuet. Han er vant til å være sjef. Vant til å være best.
Men hvor trygg er han på å være best karrieren ut?— Du vet aldri. Jeg føler meg egentlig aldri selvsikker. Det er alltid en haug med folk som prøver å ta meg igjen.
- Er det vanskelig å være nummer én?
— Det er ikke enkelt, men jeg har vokst opp med det. Da jeg var 18 nådde jeg toppen fort, sier Kramer.
Beundrer vinnermentaliteten
Pedersen har trent timevis nesten hver dag siden han kom inn på landslaget som 16-åring under Peter Mueller.
Testresultatene denne sommeren viser at han produserer flere watt på sykkelen enn noen gang før, og skøyteteknikken har aldri vært bedre. Pedersen tror han skal klare å utfordre Kramer før han legger opp.
— Jeg skal prøve på det. Det kan hende han er mer ujevn nå og ikke tåler så mange løp som før. Men samtidig må jeg også fortsette fremgangen, sier Pedersen.
- Hva beundrer du mest hos Kramer, Pedersen?
Osingen ser bort på Kramer et par sekunder før han trekker pusten og svarer.
— Vinnermentaliteten. Han er alltid i form når det teller mest, og går fort når han må. Han hater å tape, og det er veldig viktig for å være en vinner. Han er sterk.
Sven Kramer sammenligner skøytetoppene med FIFA
— Håper for ham at han slår meg
Etter VM og EM allround denne sesongen, er det enkeltdistanser som kommer til å bety mest, tror Kramer. Da nærmer det seg OL, og det er på de enkelte løpene medaljene deles ut der.
Og én ting svir for 29-åringen: Han mangler OL-gull på 10.000 meter, distansen han selv har verdensrekorden på. I 2010 i Vancouver ble han disket på grunn av feilveksling. I 2014 kom landsmannen Jorrit Bergsma og slo ham.
— Jeg kommer til konsentrere meg spesielt om 10.000 meter, og Bergsma er min største konkurrent, sier Kramer.
Pedersen er best på 1500 meter. Det er der han trolig har sin største sjanse til OL-gull. Det kan bety at duellen mellom Kramer og Pedersen ikke blir så tydelig etter kommende sesong.
— Skal jeg slå Bergsma må jeg gå på 12.40 eller 12.35 på 10.000. For å klare det må jeg trene veldig for det, og det blir veldig annerledes i forhold til treningen som trengs for å gå 1500 meter.
Kramer ser på Norge som en tøff utfordrer nå. Han skryter av laget, utøverne, treneren.
— Man trenger et godt lag i skøyter, selv om det er en individuell sport. Treningen er for hard til at den kan gjøres alene, sier Kramer.
- Tror du Pedersen kommer til å slå deg?
— Jeg håper det for ham, men ikke for meg. Han satser mest på 1500 meter, og det er ikke mitt hovedmål. Vi må kjemper mot hverandre i allround, og det er viktig, men når det nærmer seg OL vil alle gjøre sitt beste på sine sterkeste distanser der.