VAL MÜSTAIR (Aftenposten.no): Rebellen Northug. Mot beskjedne Cologna. De kunne knapt vært mer ulike. Men det er altså duellen å se opp for under sprinten i Val Müstair. Her er Northug virkelig på bortebane.

— Jeg er ikke favoritt. Men jeg håper å vinne viktige bonussekunder, smiler den tredobbelte Tour de Ski-vinneren.

2000 mennesker bor i dalen Val Müstair.

Husklyngen Tschierv har 350 fastboende og en gate ved navn Via Dario Cologna.

Ikke helt ulikt Framverran, bortsett fra at Northug foreløpig ikke har noe gatenavn kalt opp etter seg.

Det tar ett minutt og 11 sekunder å kjøre gjennom denne lille sveitsiske alpelandsbyen helt ved grensen til Italia.

UTSIKT TIL STADION: Dette er huset til Dario Colognas foreldre. Herfra kan han se skistadion. Foto: Richard Sagen

Her ser vi plakater over alt. Av et smilende ansikt. Av hjemmehelten. Av Dario Cologna. "Hopp, hopp, hopp, Dario!".Til og med foreldrene Remo og Christina har en plakat av sønnen og OL-helten utenfor husveggen. Fra balkongen kan du se skistadion i Tschierv noen få hundre meter unna.

Dette er Darios plen. Velkommen til gards, Northug!

— Fint å ha Petter tilbake

— Jeg har kanskje en liten fordel av å gå på hjemmebane. Det gir meg en god følelse. Det er fint å ha publikum som hjelper meg.

- Men nå møter du en Northug som er tilbake i toppslag?

— Jeg synes det er veldig fint å ha Petter tilbake som vinner. Det er alltid er morsomt å fighte med ham, for vi har hatt noen fine dueller. Nå blir det en kamp mellom oss for å vinne bonussekunder. Men sprint er ikke min favorittdistanse. Og jeg blir ikke en raskere skiløper selv om jeg er på hjemmebane.

Lille Tschierv bader i morgensolen. Fotografene flokker seg rundt Petter Northug da han ankommer skistadion.

Trønderen smiler, kveler en gjesp og slår av en fleip med noen i støtteapparatet.

Northug er målbevisst og i godlune dagen etter at han endelig vant et internasjonalt skirenn igjen og overtok ledelsen i Tour de Ski. Kongen er tilbake. Men han tar en dag fri fra mediene i landsbyidyllen.

Cologna er allerede på plass. Sveitseren stiller opp på et par "selfies". Men selv om han er på hjemmebane er det langt fra popstjerne-tilstanden vi opplever rundt Northug.

— Det er aldri noe sirkus rundt Dario. Han er alltid rolig. Han er ikke spesielt taletrengt. Det er ikke det spektakulære som gjør ham interessant, forteller Elmar Wagner i Neue Zürcher Zeitung.

- Han er det motsatte av Northug?

— Petter Northug er på mange måter en gal gutt. Dario har selvkontroll og det har aldri vært noen negative overraskelser rundt ham. I hvert fall ikke som jeg kan huske, sier den sveitsiske reporteren som følger Cologna tettest.

Kun Federer større

Northug er en gigant i norsk idrett. Cologna er det samme i Sveits. Han har vunnet Tour de Ski tre ganger. Han har tre OL-gull på merittlisten, to av dem i Sotsji etter at skader ødela sesongoppkjøringen.

EGEN GATE: Via Dario Cologna i langrennsløperens hjemsted Tschierv i dalen Val Müstair.

Årets sveitser og årets sveitsiske idrettsnavn for to år siden. Og kun slått av tennisstjernen i 2014.Nå går han for sin fjerde Tour de Ski-triumf. Og selv om Cologna nå har Davos som fast bosted syntes han det alltid er fint å komme tilbake til Val Müstair.

— Det er en liten dal. Her er det veldig stille. Val Müstair er spesiell for sin natur. Hvis du vil slappe av fra hverdagsstresset er det perfekt her!

Men apropos Cologna og mangel på kontroverser. Litt turbulens ble det mandag da Cologna i sveitsiske Blick ble sitert på at han mente Martin Johnsrud Sundby burde vært straffet da han gikk feil i prologen lørdag.

— Jeg synes det er godt for Tour de Ski at Sundby fortsatt er med her. Men hvis noen gjør en feil må han straffes. Og FIS følger ikke sine regler.

Det gjentok Cologna da han mandag ettermiddag stilte opp på en pressekonferanse i regi av Tour-verten. Så forsvant han ut i ettermiddagsskumringen i Tschierv. Ut i sitt eget rike.