Egentlig sluttet Jaromir Jagr på landslaget i fjor, men lysten til å spille VM på hjemmebane ble for stor.

Sidney Crosby er utvilsomt VMs største stjerne, bare så ikke noen tror vi har fått for mange smeller mot hodet på hockeybanen. Men Jaromir Jagr har vært en verdensartist helt siden han var junior og spilte mot Norge i A-VM i 1990! Da var bare Crosby to år.

Jaromir Jagr gir vekk drakten sin til en Florida Panthers-fan. Tsjekkeren er en av ishockeyens beste spillere gjennom tidene. Foto: NTB Scanpix

— Jagr er fremdeles mer enn god nok, svarer Vålerenga-trener og ekspert hos VM-kanalen MAX Espen «Shampo» Knutsen på vårt spørsmål om tsjekkeren først og fremst er med som gallionsfigur på hjemmebane.Det kunne Shampo konstatere med egne øyne da han så Jagrs nåværende NHL-klubb Florida Panthers på hjemmebane for et par uker siden.

— Han har ikke den samme kvikkheten som før, men han er absolutt ikke treg. Han har teknikken, overblikket, styrken og er enormt god til å skjerme pucken, sier VIF-treneren om mannen han selv spilte sammen med i NHLs All Star-kamp i 2002. — Da ble jeg også litt kjent med ham utenfor isen. Han var en ydmyk og fin fyr som var godt likt av alle, legger Shampo til.

Nummer 68

Jagr spiller med nummer 68 på ryggen til minne om Praha-våren i 1968 som Sovjetunionens president Leonid Brezjnev snudde til vinter da han sendte tanks og soldater inn i landet. Nummervalget er også for å hedre bestefaren som døde samme år.

43 år er en betydelig fremskredet alder i den internasjonale ishockeyen. Visst finnes det andre eksempler på godt voksne som har holdt på lenge, men de er ikke mange.

Legenden Gordie Howe spilte sin siste kamp i NHL som 52-åring, men hadde hatt flere opphold og den var i en helt annen tid. Den eldste i nyere NHL-historie er Chris Chelios som ga seg i 2010 da han hadde fylt 48 år.

Jagrs landsmann Petr Nedved var 42 da han spilte under OL i Sotsji. Mats Trygg blir 39 i juni og er den eldste i det norske VM-laget.

— Jagr har unngått de stygge skadene, og synes fremdeles det er moro å reise rundt fra klubb til klubb. Da er det faktisk mulig, mener Espen Knutsen. Jagr har allerede undertegnet en ny ettårskontrakt med Florida Panthers for 2015/2016. Han spilte sin første NHL-kamp (for Pittsburgh) før ti av hans nåværende lagkamerater var født.

Har tjent over en milliard

Ifølge nettstedet fansided.com er Jagr den som har tjent mest i løpet av NHL-karrièren. Han nærmer seg en milliard kroner og har passert den i lønn dersom man regner med de tre sesongene han spilte for Avangard Omsk i KHL fra 2008–2011. Han er fremdeles den spilleren som har hatt høyest årslønn i NHL med 17,4 mill. dollar (ca. 135 mill kr.).

Han har også spilt en god del ut – på diverse gambling. I tillegg har han vært i skattetrøbbel med myndighetene i USA.

Men det viktigste er uansett hva han har gjort på isen og for ishockeysporten. Han står med 1550 kamper i NHL og utrolige 1802 poeng (mål pluss assist) bare i grunnserien. I tillegg har han 202 sluttspillkamper.

Tsjekkeren er med i den eksklusive klubben av spillere som har vunnet både Stanley Cup (1991 og 1992), OL (1998) og VM (2005 og 2010).

Og så kan man nesten ikke skrive om mannen uten å nevne hans herlige hockeysveis som nå dessverre bare er historie.

— Var det du eller han som hadde den fineste hockeysveisen, Shampo?

— Hans var i hvert fall original med bare langt bak. Og den var veldig fin, sier en leende VIF-trener.