— Nordmannen Odd Christian Eiking skal sykle for FDJ i 2015- og 2016-sesong, skriver sykkellaget FDJ på Twitter tirsdag ettermiddag.

Dermed bekreftet de overgangen som har vært en dårlig skjult hemmelighet en god stund. Askøyværingen Odd Christian Eiking (20) har skrevet under på en proffkontrakt med det franske laget, som tilhører syklingens elitedivisjon, World Touren.

Odd Christian Eiking ga mer meritterte Edvald Boasson Hagen skikkelig kamp under NM-fellesstarten, men 20-åringen måtte til slutt gi tapt for MTN-Qhubeka-proffen. Foto: NTB scanpix

I helgen markerte 20-åringen seg da han kom på andreplass under fellesstarten i sykkel-NM,og allerede da kunne han informere om at det kun var snakk om dager før avtalen ble offentliggjort.— Jeg er veldig fornøyd med å endelig ha undertegnet kontrakten, sier Eiking til Bergens Tidende.

Tett samarbeid

Den klatresterke syklisten begynte allerede i fjor å samarbeide tett med FDJ, og han har siden nyttår blitt trent av en av lagets franske trenere, David Han.

I vinter var Eiking også på treningsleir med laget.

— Jeg synes de har lagt frem et veldig bra program for hvordan jeg skal utvikle meg som rytter og teamet rundt virker å være veldig proft. Jeg er sikker på at det er det riktige valget for meg, sier Eiking, som ikke lot seg skremme av nivået da han trente med sine nye lagkamerater før sesongen.

— Nivået var høyt, men ikke skremmende. I tillegg tok alle på laget meg godt imot, så alt gikk egentlig veldig fint, sier 20-åringen.

Denne sesongen består laget kun av fire ikke-franske ryttere. De eneste som ikke kommer fra fransktalende land er brasilianske Murilo Fischer og finske Jussi Veikkanen. De to har dog bodd så lenge i Frankrike at de behersker språket.

Alt foregår derfor på fransk i FDJ.

— Men det går fint. Jeg kan fransk selv, sier Eiking, som vant ungdomstrøyen under årets Tour of Norway.

Roser lagvalget

Askøyværingen vil ikke bli den første nordmannen som sykler for det franske laget. Gabriel Rasch syklet i 2012 for FDJ BigMat, som det het den gangen, og lot seg imponere av hvor godt organiserte de var.

— Det er et veldig bra lag som har en god kontinuitet i arbeidet sitt. De skifter sjelden ut verken ryttere eller støtteapparat og har en god organisasjon, sier Rasch.

FDJ er kjent som «den franske talentfabrikken» og har fjorårsvinneren av ungdomstrøyen i Tour de France, Thibaut Pinot, på laget.

Rasch tror Eiking vil passe godt inn, spesielt fordi han vil bli satset på i etapperittene og fordi han kan språket.

— Det er en langt yngre gjeng enn de som kjører klassikerne, slik som jeg gjorde. Klassikergjengen kan være litt innelukkede, mens etapperytterne er unge og litt mer internasjonale av seg forklarer Rasch, som i dag er sportsdirektør for FDJs konkurrenter i Team Sky.

- Kan sykle store ritt ganske snart

FDJ har ved flere anledninger gitt unge ryttere sjansen i store ritt tidlig i karrieren, og lot blant annet svensken Thomas Löfkvist sykle Tour de France i 2005 i en alder av 21 år. Like gammel som Eiking vil være neste sesong.

- Anser du det som sannsynlig at Eiking kan få prøve seg i en Grand Tour allerede neste sesong, Rasch?

— Det vil ikke overraske meg om han kjører Giro d'Italia eller Vuelta España ganske snart, men kanskje ikke neste sesong, sier han, og legger til:

— Laget er veldig flinke til å høre på rytterne og er opptatt av å legge opp programmer som passer best for hver enkelts utvikling.