En uventet allianse sikret Edvald Boasson Hagen NM-tittelen. Alexanders Kristoffs personlige hjelperytter tråkket til for at det skulle bli hjemmeseier.

— Jeg hadde ingen sjanse selv. Da syntes jeg det var greit at Edvald kunne vinne på hjemmebane, sa Sven Erik Bystrøm.

Dermed blir den norske mestertrøya å se i hele Tour de France. Edvald Boasson Hagen blir lett å få øye på i årets Tour.

— Nå gleder jeg meg virkelig til Tour de France, sa en sliten, men særdeles lykkelig NM-vinner. Han hadde selv vært med å lage en fryktelig hard løype, kanskje den tøffeste i et NM noensinne.

Som i "gamle dager"

— Dette var jo nesten som i gamle dager, humret mamma Signe og pappa Odd Erik.

Her avgjør Edvald Boasson Hagen NM-fellestarten. Til venstre er Odd Christian Eiking. Foto: NTB SCANPIX

Stemningen på Stortorget på Lillehammer var på OL-nivå da den store lokale helten fikk NM-trøya av sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen. Og du verden som sykkelrytteren fra Rudsbyg fortjente jubelen. Avslutningen hans var av Tour-kvalitet.Sindige gudbrandsdøler hadde begynt å sette sitt håp til unge Truls Engen Korsæth som satt i en trio helt i tet da proffene Bystrøm, Vegard Breen og Edvald Boasson Hagen tok noen ordentlige magadrag på de siste kilometerne.

— Jeg hadde også gitt opp. Det var først på de siste meterne at jeg fikk håpet tilbake, sa Boasson Hagens trener Fredrik Mohn. Han bare ristet på hodet av elvenes avslutning.

På stålet

— Jeg var helt på stålet. Hadde ikke kontroll. Men da er desto morsommere å få det til, sa NM-vinneren.

At formen er bra foran Tour de France er det ingen tvil om. Selv visste ikke Boasson Hagen selv når formen sist var så bra. Et par år siden, kanskje.

MTN-Qhubeka-proffen var snar til å takke Alexander Kristoffs hjelperytter for hjelpen. Det var helt tydelig at ikke Kristoff heller hadde noe imot at Bystrøm hjalp en annen proff.

— Edvald er en stjernerytter. Han var best i dag, og han fortjente det, sa Kristoff. Han tonet på forhånd ned sine egne sjanser, og fikk vel litt mer rett enn han hadde sett for seg.

— Jeg synes jeg slapp veldig tidlig. Jeg var akkurat ikke med i den gruppen som gikk av gårde, og da var løpet kjørt for min del. Heldigvis kom jeg meg utover i løpet og synes egentlig jeg avsluttet bra, sa Kristoff.

- Det er ingen grunn til Tour-panikk?

— Nei, det tror jeg ikke, sa mannen som har flest seire i det internasjonale sykkelsirkuset denne sesongen.

- Tror du Edvald Boasson Hagen nå er så bra at han igjen kan kjempe om etappeseire i Tour de France?

— Jeg håper det. I dag var det i hvert fall ingen tvil om hvem som var best, mente Kristoff.

— Gjorde kjempejobb

Team Joker hadde regien i hele rittet, og endte opp med to ryttere på pallen. Det bør man jo kunne si seg fornøyd med, men det må likevel føles surt at de ikke fikk en mann øverst. Det er vel ikke så dristig påstand at Bystrøms hjelp til proffkollega Boasson Hagen også var et stikk mot Team Joker.

— Samtidig gjorde han en kjempejobb for at Norge kan få med seks ryttere til VM. Slik pallen ble nå var det prokontinental- og kontinentalryttere der som skaffet Norge viktige poeng. Hadde det vært ryttere der fra World Tour ville de ikke fått poeng, forklarte generalsekretær Bjørn Sætre i Norges Cykleforbund.

I ytterste konsekvens gjorde altså Bystrøm også en innsats for selv å få kjøre VM i slutten av september.

PS. Tour de France starter kommende lørdag i Utrecht med en tempo på 14 kilometer. Også der kan Boasson Hagen sykle med mestertrøya siden han vant NM på tempo torsdag.