Igjen var Odd Christian Eiking i finalen i fellesstarten under sykkel-NM, igjen tapte han den avgjørende spurten.

I fjor ble han nummer tre bak sensasjonsvinneren Tormod Hausken Jacobsen, i år måtte han se seg slått av Tour de France-klare Edvald Boasson Hagen med minst mulig margin.

183 kilometer på sykkelen endte med et spurtoppgjør mellom Hagen, Lars Petter Nordhaug, Eiking og to av askøyværingens lagkamerater. Der var hjemmefavoritten fra Lillehammer sterkest, og Eiking måtte ta til takke med sølvet etter å ha tapt med en halv sykkellengde.

− Jeg kan ikke være misfornøyd med sølv, men jeg traff ikke helt i spurten, sier Eiking, som skal feire sølvet med en lang biltur hjem til Askøy sammen med familien.

Trodde han skulle vinne spurten

Det er opp bakkene 20-åringen, som tidligere denne uken ble norgesmester for U23-ryttere, har sin styrke. At han skulle ha slått Edvald Boasson Hagen, som har flere Tour de France-triumfer etter massespurter, i en spurt, ville dermed vært en skikkelig skrell.

Likevel følte Eiking at han var sterk nok til å hamle opp med MTN-Qhubeka-proffen.

Her står Edvald Boasson Hagen på pallen etter seieren på NM-fellestarten. Foto: NTB SCANPIX

− Jeg trodde jeg skulle klare å vinne spurten. Han hadde kjørt hardt på flaten før spurten og jeg følte meg sprek. Men han var i Tour de France-form, så jeg var rett og slett ikke sterk nok, sier Eiking.

At han i det hele tatt skulle spurte om seieren, virket dog utenkelig da bare noen kilometer gjensto av rittet. To av hans lagkamerater i Team Joker, Vegard Stake Laengen og Truls Engen Korsæth, lå i et brudd sammen med Sky-proff Lars Petter Nordhaug, og så ut til skulle gjøre opp om seieren seg imellom.

− Alt gikk som planlagt

Men i gruppen bak satte plutselig Hagen og Katusjas Sven Erik Bystrøm opp farten på flaten, og en drøy kilometer før mål fikk de kontakt med utbryterne.

Hele fire Joker-ryttere var med i finalen. Eiking ble best av dem alle.

− Alt gikk som planlagt for oss, bortsett fra at vi ikke vant. Stake (Laengen) skulle kline til tidlig, og jeg trodde faktisk at han skulle vinne da Bystrøm og Edvald plutselig begynt å samarbeide, sier Eiking.

Før rittet hadde han sett for seg selv å stikke i den siste motbakken 20 kilometer før mål, men fordi hans lagkamerater satt i bruddet, måtte han vente – det til tross for at han nok hadde feltets letteste bein.

− Jeg er ikke bitter for at jeg ikke fikk stikke selv. Jeg følte meg bra, men det var en lang flate igjen å kjøre og jeg hadde to lagkamerater i god posisjon. Jeg trodde jo ikke at det var mulig å kjøre for seieren, sier askøyværingen.

Føler seg klar for profflivet

NM-sølvet rangerer han som noe av det største han har gjort i en foreløpig kort sykkelkarriere. Med tanke på hvordan løpet utviklet seg, ser han også på det som en langt større prestasjon enn fjorårets bronse. I år spiste han jo kirsebær sammen med proffene i avslutningen.

− Viser dette sølvet at du er klar for en profftilværelse selv?

− Det er vanskelig for meg å si det, men jeg føler at jeg har nivået inne. Jeg nærmer meg nivået til de beste proffene i Norge, i alle fall, sier 20-åringen, som langt på vei er klar for det franske World Tour-laget FDJ allerede.

Det mener TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad er et godt valg av unggutten, som nok har fått enda flere beilere etter NM-sølvet.

− FDJ tror jeg er et smart valg. De satser på unge ryttere som har de samme ferdighetene som Eiking, sa Kaggestad under TV-kanalens direktesending, og pekte på lagets Tour de France-håp som en mulig læremester.

− Spesielt Thibaut Pinot er en ressursperson i det laget, som kan være en stor inspirasjon for Eiking. Som ryttertyper er de ganske like også, sa han