MOSKVA (aftenposten.no): Trener for Jays i år er Olav Magne Tveitå. BUL-gutten ville heller ha ham enn John Smith.

Hvorfor byttet Jays trener i 2010? Den hittil ukjente forklaringen avslørte Tveitå overfor Aftenposten onsdag.

– Jays er i stallen til Nike. De var ikke helt fornøyd med utviklingen hans og ville ha ham over til USA, til en Nike-trener. Derfor dro han. Jeg likte ikke at han dro , sier Tveitå, som i år er tilbake som Jays-trener.

Olav Magne Tveitå var trener for Jays frem til 2008. Så overtok Benjamin Jensen i halvannet år. Men Nike forventet mer av en utøver de hadde knyttet til stallen sin og ba ham dra over til deres egen meritterte John Smith i USA.

– Ja, det stemmer. Smith er en god trener, men for meg er Olav bedre. Han har kjent meg hele tiden og vet hvordan kroppen min er, sier Ndure.

Fungerte ikke

Tveita vil ikke si noe vondt om Smith, som har hatt mange storfolk i stallen; for eksempel trippel verdensmester på 100 meter Maurice Greene, og han er trener for Carmelita Jeter som tok sølv på 100 meter mandag, gull i 2011. Også Ato Boldon var hos Smith, men senere beskyldte Boldon Smith for å gi doping til utøverne!

– Smiths opplegg funket ikke for meg. Det ble for mange lange drag på treningene. Nå er jeg ferdig med 350–400 meter. I stedet kjører vi 250–300 meter. Men Smith bygde meg opp fysisk. Det får jeg igjen for nå , fortalte Jays under innendørs-EM i Göteborg.

Tveitå mener Smith hadde en OK sesong med Jays det første året, men ikke det andre. Selv hadde Smith en litt annen oppfatning av BUL-sprinteren og sa på cowboyvis dette til Aftenposten da vi traff ham under VM i Daegu i 2011:

– Jeg har ikke forandret på Jays' stil, jeg har gitt ham en stil.

Andre ideer

Tveitå avslører mer av historien.

– Jeg trakk meg ut da Jays dro til USA, men vi har alltid hatt litt kontakt. I år kom han og spurte om jeg ville overta igjen. Det gjør jeg så godt jeg kan, men jeg har familie og barn som også krever sitt, sier Tveitå, som ikke er enig i Smiths treningsmetoder.

– Jays forbedret seg 1/100 på 100 meter i 2011, så det er vanskelig å kritisere Smith for det. Men det andre året gikk det verre. Det var mye lang løping, og Jays ble helt flat i steget. Nå prøver vi å få tilbake spretten, og den er kommet litt tilbake, sier Tveitå, som ikke vil si at amerikaneren ikke kan jobben sin.

– Smiths trening har nok passet andre bedre, fastslår Tveitå, som har overlatt Jays til en annen amerikaner, Dennis Shaver i Louisiana – når Jays har sine treningsopphold i statene. Men nå holder Tveitå oppsyn med eleven og har tre ganger vært over i USA for å bistå.

Nært forhold

– Jays og jeg har et familiært forhold. Jeg har i mange år hentet og kjørt ham til trening, og jeg kommer alltid til å stille opp for ham, fortsetteren treneren, som er spent hvor Ndure står etter at han måtte trekke seg fra 100-meteren på grunn av stramming i ryggen og krampe i låret. Jays har bare 20,36 som årsbeste på 200 meter.

– Vi har ikke hevet oss i år tidsmessig, men vi jobbet med et par ting som ser ut til å virke. Jays har sluttet å snu seg til siden og se på andre. Da kommer man fort ut av den boblen man bør være. Han har også løpt teknisk stabilt.

– Men 20,36 er ikke imponerende?

– Nei, han kommer ikke langt med det, innrømmer Tveitå.

Men han kommer seg nok gjennom forsøksheatet fredag.