Mandag erklærte Trond Vidar Hansen og Kjetil Emil Olsen at de trekker seg fra styrevervene i TIL Holding og TIL Fotball. Også Bente Ødegaard trekker seg fra styrevervet i TIL Fotball. Trioen oppgir måten klubben har håndtert avgangen til Steinar Nilsen som årsak for at de fratrer vervene.

Nå intensiverer TIL Holdings eiere jakten på nye styremedlemmer — og aller helst kvinner. Kandidater skal være på plass til den ekstraordinære generalforsamlingen i nær fremtid.

— Det er naturlig at man supplerer under den ekstraordinære generalforsamlingen, slik at man igjen kompletterer styret, sier konserndirektør i Troms Kraft, Erling Dalberg. Med drøyt 27 prosent av aksjene i TIL Holding er Troms Kraft største aksjonær.

TIL Holding-styret har siden mai 2014 bestått av fem menn.

— Finner vi den riktige kompetansen på det, så det helt klart et fortrinn (med kvinner, journ.anm.). Vi ønsker bestandig å finne den rette kjønnsbalansen for hva man trenger inn i TIL-styrene, sier Dalberg.

- Kan det bli aktuelt å bytte ut noen av de sittende styremedlemmene også?

— Vi har ikke helt oversikt over situasjonen. Vi holder på å fremskaffe oss informasjon om prosessene som har vært. Inntil videre har vi det gjenstående styret.

Konserndirektør i Sparebanken Nord-Norge, Petter Høiseth, er mer ordknapp om prosessen frem mot den ekstraordinære generalforsamlingen i klubben, men sier:

— Jeg kan slutte meg til det Erling sier. Utover det har jeg ingen kommentarer.

Sjef for 175

iTromsø har sett på noen mulige kvinnelige kandidater inn i styreverv knyttet til TILs toppfotballsatsing under TIL Holding.

TOPPLEDER: Nina Hjort leder 175 ansatte i JM Hansen og sitter i et titalls styrer. Kona med tidligere TIL-leder Jens Johan Hjort. Foto: Ronald Johansen

Nina Hjort (48) er sjef for 175 ansatte i JM Hansen, og sitter per i dag i et titalls styreverv, blant annet i Torghatten Nord og Nordnorsk Symfoniorkester.— Tanken har ikke streifet meg at jeg skulle være aktuell, er hennes umiddelbare kommentar når iTromsø forhører seg om hvordan hun vil stille seg til et styreverv i TIL Holding.

Samtidig sier hun:

— Som tromsøentusiast så brenner hjertet mitt for TIL. Og jeg synes det er bra om TIL får et sammensatt styre av menn og kvinner av ulik kompetanse. Samtidig er det like viktig at man har tid til å gjøre en god jobb i det som vil være et krevende verv.

Hvis jeg skulle være så heldig å bli spurt om en slik rolle, så må jeg tenke på om jeg har tid til det. Akkurat nå er nok ikke det tilfellet, sier Nina Hjort.

SUKSESS: Mona Abelsen har bygget opp klesbutikken til M.A.S. til å bli en lokal kjempebutikk. Foto: Sortlandsavisa

Mona Abelsen (51) har bygd opp klesbutikken M.A.S. (Mona Abelsen Store) til å bli kjempebutikk, med en årsomsetning på 50 millioner kroner i 2014 og solide overskuddstall.MAS har sponset Tromsø Idrettslag de siste fem-seks årene. Men noe styreverv i TIL Holding vil neppe være aktuelt for Abelsen dersom hun skulle bli forespurt.

— Jeg er alt for knyttet til bedriften. Jeg er veldig dårlig på å ta fri fra den. Slik har jeg det i hjertet mitt. Dessuten er jeg selvlært, kun gjennom livets skole, påpeker den suksessrike 51-åringen.

Intern kandidat?

Mens Sparebanken Nord-Norge har hatt en fast representant i TIL Holding-styret, har Troms Kraft ikke hatt dette de siste årene. Det kan det bli endringer på nå.

— Det er for tidlig å si noe om. I utgangspunktet tror jeg det er lite sannsynlig. Vi har valgt å fokusere på å ha den riktige kompetansen i TIL-styret. Vi prioriterer i hovedsak Troms Kraft og de utfordringene vi har i Troms Kraft, sier Erling Dalberg.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Lena Glosemeyer Fangel har tidligere jobbet tett på Tromsø IL i sin jobb i Troms Kraft. Foto: Eirik Bjørklund

Troms Krafts tre kvinnelige styremedlemmer bor utenbys, i Oslo og på Finnsnes. Kommunikasjonssjef i selskapet, Lena Glosemeyer Fangel (41) , kan være en spennende kandidat.— Det spørsmålet skal jeg svare på hvis det skulle bli aktuelt, sier Fangel, som likevel ikke skjuler sitt engasjement for TIL.

— Jeg er oppvokst i Tromsø og er selvfølgelig TIL-patriot til min hals. TIL er en av Nord-Norges sterkeste merkevarer. Jeg har heiet på TIL siden jeg ble født.

- Hvordan opplever du den siste tids hendelser rundt TIL?

— Jeg har fulgt med på det som har skjedd. Jeg håper at man snart får på plass nye styremedlemmer slik at man kan få ro rundt TIL. Slik at vi kan ha fokus på det man skal ha fokus på når det gjelder TIL. Det er fotballen og det som skjer på banen. Det er trist når man opplever at det blir uro i TIL. Det er ingen vinnere i denne saken, sier Fangel.

Om det kan være aktuelt å sette Lena Glosemeyer Fangel inn i TIL-styret, sier Erling Dalberg:

— Det vil jeg ikke spekulere i.

Vanskelig jobb

Erling Dalberg er åpen på at arbeidet med å finne gode styrekandidater i TIL er krevende.

— Det er et krevende styre å sitte i. Det er i stor grad dugnadsbasert, og da kan det være vanskelig å rekruttere. Samtidig er det et styre som har en spennende oppgaver for seg, med mange utfordringer. Det er nok lærerikt for den riktige personen som kommer inn der å sitte i det styret der.

- Hvordan synes du det nåværende styret har håndtert prosessen med sparkingen av Steinar Nilsen?

— Det er fremdeles ting jeg bare har lest om i media. Det har jeg ingen mening om på nåværende tidspunkt.

Hjertet i TIL

Foran en krevende jobb med å lete frem gode - og villige - styrekandidater, kan i hvertfall eierne trøste seg med at Tromsø Idrettslag ikke har mistet støtten blant byens næringslivsledere.

HJERTET I TIL: Senterleder ved Nerstranda, Veronica Evertsen, følger tett med TIL. Foto: Ronald Johansen

— Som tromsøværing så heier man på TIL - og TUIL! Men TIL er en flott klubb. De gjør også utrolig mye bra på breddeidrett og i aldersbestemt fotball, sier senterleder ved Nerstranda, Veronica Evertsen (40) .Om en mulig "dugnadsjobb" med styreverv i TIL, sier hun:

— Jeg er ikke forespurt og har ikke gjort noen tanker om det. Jeg tenker at det er en utfordrende prosess som det nye styret står ovenfor. Jeg ønsker TIL alt godt og ikke minst at de berger plassen sin i eliteserien. Og at fokuset frem blir på det sportslige.

Anne Berit Figenschau (46) er nylig valgt inn i Idrettsstyret og har vært en åpen støttespiller for TIL Holdings hardt pressede styreleder Per Aronsen.

Hun tviler på at vervet i Idrettsstyret er forenelig med et styreverv i en toppfotballklubb, og sier at hun fokuserer å ha færrest mulig verv og gjøre en best mulig jobb der hun er.

— Det å finne tydelige og flinke kvinner er jeg veldig for. Man må kanskje lete en stund, men det er det verdt. Jeg skal sannelig spille inn noen navn selv, varsler 46-åringen.

I følge lovverket må det gå minst én uke fra innkalling til ekstraordinær generalforsamling kan avholdes.Foreløpig er det ikke gjort noen innkallelse. Verken Dalberg eller Høiseth vil antyde mer presist når generalforsamlingen kan finne sted.