TROMSØ/OSLO: PR-ekspert Jarle Aabø i Aabø & co., mener treneravganger er blitt så vanlig at TIL-ledelsen burde håndtert det på en mye bedre måte enn de gjorde.

– Når en fotballtrener slutter, er det ikke en privatsak. Klubbene lever av offentlighet og en fotballtrener i Norge er en slags kjendis og offentlig person. Da har pressen og andre en legitim grunn til å vite hva som skjedde ved en avgang. Når det i tillegg er ganske mange offentlige midler i norsk idrett, stiller det også noen krav til åpenhet, sier Jarle Aabø til iTromsø.

– Arrogant

Aabø mener norsk idrett generelt sett opptrer altfor arrogant.

– Idretten tror det går an å feie ting under teppet, men det lykkes man aldri med. Det som skjer i Tromsø er et eksempel på det. Sparking av fotballtrenere i Norge er blitt veldig vanlig, men det som kan skade tilliten til de som representerer TIL er den svake håndteringen av trenerens avgang. Ledere og statstråder må ofte gå av, ikke nødvendigvis på grunn av tabben de har gjort, men på grunn av måten de håndterte det på, sier Aabø og utdyper:

– Denne type hendelser burde ledelsen forutsett at kunne skje og dermed hatt en plan for hva de skulle ha gjort. Støyen rundt er ikke positivt for laget, prestasjonene eller fansen. Jeg mener idretten i altfor stor grad er for høye på seg selv og litt for arrogante i forhold til samfunnet rundt seg. Samtidig snakker folk og har sterke meninger om det som skjer, så det kan være en positiv effekt at flere folk kanskje kommer på kamp for å se på «galskapen» eller fotballen, sier han.

– Ekstremt dårlig

Aabø er ikke nådig i sin kritikk av norsk idrett og mener det som har skjedd i Tromsø den siste uken er et kroneksempel på feil håndtering av en krise i klubben.

– Idretten i Norge er ekstremt dårlig på å håndtere egne kriser i det offentlige rom. Det er flere grunner til det. Til dels er det mangel på kompetanse. Samtidig er lederne i idretten også nødt til å erkjenne at de er en del av samfunnet og at det dermed stilles krav til åpenhet. Norsk idrett er veldig dårlig på å forvalte eget omdømme i det offentlige rom. Denne saken gir uttrykk av at partene drives fra skanse til skanse av pressen uten noen form for plan innad for håndteringen av det hele, sier han.

– Må bygge tillit

iTromsø har ikke lyktes å komme i kontakt med TIL-styreleder Per Aronsen, men administrerende direktør i TIL, Ulf Johansen, er klar på at kaoset de står midt i som klubb, burde ha vært håndtert på en bedre måte.

– Vi skulle ha mye ugjort, ingen tvil om det. Det er lett å glemme alt det positive som har vært gjort i klubben det siste halvannet året og som er sterkt forankret og fortsatt er den samme retningen vi går i. Det er mange meninger der ute rundt denne saken og det må vi bare respektere. Vi er nødt til å jobbe videre for å få tilbake tilliten, som nok noen mener er borte, sier Ulf Johansen.

Om han selv sitter trygt i jobben tør han ikke spekulere i. Trolig vil mye bli avgjort under den ekstraordinære generalforsamlingen, som majoritetseierne av TIL Holding AS, har innkalt til, trolig i neste uke.

– Det er vanskelig å si noe om hva som skjer i morgen eller dagen der etter. Det som skjedde i går med de tre som gikk ut av styret, var overraskende, men vi som er her oppe, må bare fortsette å jobbe på for det som er viktig, og det er kampen hjemme mot Rosenborg på søndag. Det er mange her oppe som ikke er involvert i det som skjer, men som kjenner det på kroppen og likevel forsøker å fokusere inn mot kampen på søndag, selv om det er vanskelig med det fokuset som er nå, sier Johansen.