Den tidligere doputestengte Justin Gatlin er årets raskeste mann. Nå viser ny forskning ved UiO at virkningen av anabole steroider varer langt mer enn de to årene en dopingutestengelse normalt tar.

– Det er sannsynlig at effekten er livsvarig, eller i hvert fall varer i flere tiår. Våre data antyder at utestengelsesperioden på to år er for kort. Selv fire år er for kort, sier Kristian Gundersen ved UiO til BBC.

Justin Gatlin har totalt hatt karantene i fire år. Han tok OL-gull på 100 meter i 2004 og vant begge sprintdistansene i VM året etter.

– Bør være over toppen

I år har Gatlin seks av de syv beste tidene i verden på 100 meter. Han har satt de beste tidene noen sinne på 100 og 200 meter for menn over 30 år.

– Han burde være over toppen som sprinter. Det skal ikke være mulig å løpe så fort i hans alder, men han gjør det fortsatt. Du må se på fortiden hans og spørre deg hvilken effekt det har, for en normal person ville ikke være i stand til å gjøre dette, sier Dai Greene, verdensmester på 400 meter hekk.

Da Gatlin tok OL-gull på 100 meter i 2004, løp han på 9,85. I år har han klokket opp 9,77. Som om ikke det var nok, løp han 200 meter på 19,71 samme dagen.

– Utrolig. Ikke mange har løpt så fort hver for seg. Det viser en av to ting. Enten tar han fremdeles dop, ellers så gjør det han tok en gang fremdeles en god jobb, sier Greene.

Han mener tidene ikke bør bli stående.

– Det er ingen måte han skal være i stand til å løpe så fort, så sent i karrieren. Etter flere år på sidelinjen, uten å kunne konkurrere eller konkurrere, gir det ikke mening. 9,77 er en utrolig god tid, sier Greene.

– Oppsiktsvekkende funn

Gundersen har studert effekten i mus, men er overbevist om at effekten er den samme i mennesker.

– Jeg vil bli veldig overrasket, dersom der er store forskjeller mellom mennesker og mus i denne sammenhengen. Den grunnleggende muskelveksten ligner i mennesker og mus, og i prinsippet vil ethvert preparat som bygger muskelmasse vil utløse denne mekanismen, sier Gundersen.

Han sier funnene er oppsiktsvekkende klare.

Justin Gatlin ble tidligere trent av Trevor Graham, som nå er utestengt på livstid, fordi så mange av hans utøvere er doptatte. I stedet trenes han nå av en annen doper, tidligere utestengte Dennis Mitchell.