Det skriver sweski.com.

Den svenske professoren og dopingeksperten vart leder i den medisinske komiteen til FIS i fire år, men det er trolig noe annet han er mest kjent for blant nordmenn.

Kilde i dopingdokumentar

I fjor var han en av hovedkildene i SVT-dokumentaren «Blodracet», der blant annet Bjørn Dæhlies, Marit Mikkelsplass' og Erling Jevnes blodverdier ble mistenkeliggjort.

Saltin hevdet i den svenske TV-dokumentaren at blodverdiene til flere norske langrennsløpere på 1990-tallet tyder på dopingmisbruk. Det gjorde ledelsen i Norges Skiforbund opprørt, som senere la frem verdiene til norske langrennsløpere.

Saltin ble riktignok ikke spesielt imponert av skiforbundets reaksjon.

– Tallene som ble presentert er totalt uinteressante for den diskusjonen som pågår. Man går ikke rundt med høye blodverdier hele året. Slikt fikser man to-tre uker før en konkurranse. Man kan lure på hva slags rådgiver den norske skipresidenten har når man presenterer slikt, sa Saltin til VG.

Æresdoktor

I år var det Anders Auklands blodverdier fra Salt Lake City i 2002 som ble mistenkeliggjort i dokumentaren fra det svenske SVT-programmet «Uppdrag Granskning». I dokumentaren snakket Saltin om mistanker mot Norge.

Saltin ble født i Stockholm 3. juni 1935 og fikk sin doktorgrad i 1964. Han ble utnevnt til professor i human fysiologi ved Universitetet i København i 1973 og var en meget annerkjent dopingeksperten.

Han ble utnevnt til professor i fysiologi i 1973 og var æresdoktor ved 13 høyskoler og universiteter verden rundt, blant annet Norges idrettshøgskole.

– Eminent forsker

– Bengt Saltin var en eminent forsker i den fysiologiske delen av det medisinske fag. Han hadde global kompetanse på det feltet, sier Inggard Lereim, den norske dopingeksperten.

Han vil huske Saltins personlighet.

– Han var en vennlig og omtenksom type. Sammen med den faglige tyngden utgjorde det en god kombinasjon, sier Lereim.

Saltin hadde evnen til å snakke om kompliserte ting på en lettfattelig måte.

– Han var en glimrende pedagog, sier Lereim.

Om Saltin har fått mye omtale for sitt arbeid mot doping, er det ikke først og fremst det Inggard Lereim vil huske.

– Det var bare en liten del av det Bengt Saltin hadde jobbet med. Det han vil bli husket for, er fysiologisk forskning, sier Lereim.