Da var gruppespillet over, og de aller fleste favorittene tok seg videre til finalerundene.

Østerrike og Russland var nok regnet medvidere av de fleste, men måtte si adjø etter gruppespillet. Russland med det svakeste laget de har hatt på lenge, virket rett og slett hjelpeløse. Det er skremmende å tenke på når de er tildelt VM om to år. Østerrike røk ut etter tapet for Island i siste kamp. Laget som har flere sterke spillere på papiret, fremsto ikke som et lag, og da er det rett og rimelig at exiten kom.

Johan Selvig, Viking-blogger for Aftenbladet. Foto: Jon Ingemundsen

Portugal tok seg videre med et nødskrik, Kroatia venter på dem i åttendelsfinalen. Jeg hadde dem som en outsider i dette mesterskapet. De har slitt med å få spillet til å fungere, men hvis Ronaldo våkner, har de en mulighet til å nå langt. Mot Kroatia kan de legge seg lavt og kontre med hurtige spillere. Da kan de skape problemer for et Kroatia som har imponert til nå i mesterskapet. Kroatene er også best når det kan legge seg litt lavt i banen og angripe raskt med mange spillere.

Vinneren av Portugal -Kroatia møter vinneren av Polen — Sveits. Sveits er også et lag som fint kan hamle opp med polakkene. De har vist seg som et solid defensivt lag, som er vanskelige å slå. Offensivt mangler de en toppspiss, men hvis Polen vakler litt, tror jeg Sveits vinner. Sveits har to spillere som har imponert meg til nå, nemlig EM's beste venstreback Rodriguez og midtbanegeneralen Xhaka. Det kan fort bli Sveits mot Portugal i en kvartfinale.

Imponerende Wales vant sin pulje foran England. De møter et annet britisk lag, nemlig Nord-Irland i sin 1/8 dels finale. Her kommer Wales til å vinne. Nord-Irland har ikke kvalitet nok til å hamle opp med Bale og co , hvis waliserne har normal standard. Nord Irland har hattkvalitetspillere som Norman Whiteside , George Best og Pat Jennings.Slike spillere mangleri dagens mannskapI dette mesterskapeter vel Steven Davis den største stjernen, så Nord-Irland må nok satse alt på laginnsatsen. Det er tross alt den som har ført dem til sluttspillet

Norge sin nemesis Ungarn møter Belgia i sin åttendelsfinale. Ungarn imponerte med å slå Østerrike, fikk så en sen utligning mot Island, for så å miste ledelsen tre ganger mot Portugal, slik at de fikk kun uavgjort. De er altså ubeseiret til nå, men jeg tviler på de kan hamle opp med Belgia. Belgia sitt offensive stjernegalleri har ikke imponert foreløpig i mesterskapet, men har potensial så det holder.

Problemet til Belgia er at de mangler en rytmespiller som kan sette opp Hazard, Carrasco og DeBruyne. Det blir for ofte lange ballføringer som ender opp med null sluttprodukt. Lukaku har dessuten en lei tendens til å være ineffektiv på topp. Summen av dette kan fort bli skjebnesvanger for dem, selv om jeg regner dem som for sterke for Ungarn og klare tilkvartfinale mot Wales.

Et av disse lagene jeg har tatt for meg her vil bli en av finalistene i årets EM.

Den andre finalisten vil bli kvalifisert gjennom følgende åttendelsfinaler.

Tyskland — Slovakia. Her kommer den tyske maskinen til å pløye seg greit gjennom slovakisk jord. Tyskerne er vel det laget som har virket mest solid i sin gjennomføring av gruppespillet. Uten en typisk notorisk målscorer på topp, har de allikevel slått Ukraina og Nord-Irland greit, samt spilt 0-0 mot Polen. Slovakia på sin side må stole på at Marek Hamsik er trollmann for en dag og senker tyskerne på egen hånd. Hvis Slovakia skal ha sjanse mot tyskerne må de være pottetette bak, og sette opp Hamsik i offensive posisjoner. Lykkes de med det, har de en liten mulighet, men jeg setter pengene på tyskerne her.

Hvis tyskerne slår Slovakia vil de møte enten Spania eller Italia. To av Europas største fotballnasjoner møtes allerede i åttendelsfinalen. Spanjolene har vært bra, men det har også italienerne. Italiensk jerndisiplin under Conte kan fort ende med farvel til Spania. Spanjolene har vist mye bra angrepsspill med Nolito og Morata i spissen, men vil her møte Hadrians mur. Den vil de få problemer med å trenge gjennom. Italia blir Spanias banemenn denne gangen og møter Tyskland i kvarten.

Vertsnasjonen Frankrike kommer til å ta seg greit av Martin O'Neills gutter og forserer til kvarten. Irland slo et reservepreget italiensk lag , og tok seg dermed videre på bekostning av Tyrkia. Mot Frankrike kommer Payet, Pogba og Griezmann til å kjøre showet, og parkere de irske spillerne. Spørsmålet er bare om det blir England eller Island de møter i kvarten.

England fikk skryt etter kampen mot Russland. Da visste vi ikke hvor svake russerne egentlig var. De andre kampene har de ikke imponert. Spilte en ok andre omgang mot Wales, og fikk belønningen ved Sturridge på overtid. Island er outsideren alle trykker til sitt bryst. De spiller med en enorm offervilje i forsvar og har et bra overgangsspill. Det blir spennende å se om England klarer å bryte ned islendingene.

De slapp inn få mål i kvaliken og har i gruppespillet her sluppet inn 1 mål hver kamp. Halldorsson har reddet Island hver gang. Han har en uryddig keeperstil, men effektiviteten er det ingen ting å si på. Mot England er jeg redd det islandske eventyret er ute for denne gang, og England blir Frankrikes motstander i kvartfinalen.

Mitt årets EM-lag etter gruppespillet er følgende ellever:

Halldorsson -Lichtsteiner, Boateng,Chiellini, Rodriguez — Payet , Xhaka , Ramsey, Perisic - Bale , Hamsik

Så litt statistikk på slutten. Etter EM i1980 har det hvert 12 år vært en outsider som vinner EM. I 1992 vant Danmark overraskende mesterskapet som ble holdt i Sverige. Da kom de inn i gruppespillet etter at Jugoslavia ikke fikk delta pga borgerkrigen. I 2004 ble mesterskapet holdt i Portugal. Da ble Hellas med sin mannsmarkerings fotball mestere mot alle odds. Skal dette slå til for tredje gang? Er det faktisk mulig at f.eks Wales vinner EM 2016?