Island er snudd på hodet. Det lille landet med 335 000 innbyggere har imponert med flere tusen tilskuere på stadion. Men det er ikke bare de som har tatt turen til Frankrike som følger sine store helter.

Aftenposten får opplyst fra islandske TV RUV at 99,8 prosent av landets tv-seere så Islands seier over Østerrike onsdag — en seier som sensasjonelt sendte dem til åttedelsfinale. Det er ikke dårlig. Det betyr at 168 000 islendere fulgte kampen - omtrent halve befolkningen.

Fotballfeberen herjer for fullt på den lille øya, som ikke bare imponerte ved å ta seg til sluttspillet i EM, men nå også til en åttedelsfinale. Der møter de England mandag.

I en pressemelding fra islandsk Telecom meldes det også at 98,9 prosent av landets tv-seere så landslaget spille uavgjort mot Ungarn. Det er en økning på 0,5 prosent fra Portugal-kampen, som hadde solide 98,4 prosent dekningsgrad.

«Halvparten av landets befolkning i alderen 12-80 så kampen fra begynnelse til slutt» skriver Telecom i pressemeldingen.

Inne i regnestykket må man legge at en stor del av befolkningen er i Frankrike, og at 0,008 prosent av landets befolkning var tatt ut i EM-troppen og enten var på banen eller på benken.

Det spørs om seertallet blir litt lavere til neste kamp. Flyene ned til Nice, hvor kampen mot England spilles, er allerede fulle. Flyselskapene vurderer å sette opp ekstrafly nedover.