27 dager i høyden i forkant av den 10. utgaven av Touren ble gjennomført nettopp med tanke på årets tre første etapper i Lenzerheide.

– I de siste årene i Touren har jeg prøvd å gå litt defensivt ut, ikke blåse for mye krefter i de første de første dagene. Det har tradisjonelt funket for meg. Det har vist seg at det har lønnet å komme sigende sånn litt etter hvert. Men siden vi møter denne helgen med tre svært avgjørende distanser, så er det litt annerledes. Touren kan faktisk potensielt avgjøres her i Lenzerheide. Det er jeg overbevist om. Da måtte jeg legge det opp annerledes i år, sa Sundby.

31-åringen gikk en overbevisende prolog og fortsatte med ditto sterk kvart— og semifinale. I finalen endte han på 4.-plass bak trioen Federico Pellegrino, Sergej Ustjugov og Finn-Hågen Krogh.

Kort hvile mellom løpene

Da hjemmefavoritten Dario Cologna falt roet også Sundby seg ned. Han prøvde aldri å kjempe om seieren.

– Vi var seige etter den semifinalen. Vi fikk en sju-åtte minutters hvile fra semifinalen til finalen, og det er ikke ideelt mot dem som fikk ti minutter ekstra fra det første heatet. Det var seigt. Da Dario dessverre falt, han som var min største konkurrent i finalen, valgte jeg og ikke kjempe med de tre sprinterne i tet om de fremste plassene. Jeg hadde ikke slått de i spurten likevel. Jeg slapp å gå meg stokk stiv i finalen, og jeg tror kanskje det var like greit.

Sundby liker seg godt i sprintløypa i Lenzerheide. Han ble nummer tre i sprinten her for to år siden, i det samme året som han tok sin første sammenlagtseier i Touren.

Var usikker

Sundby ble syk i etterkant av løpene i Toblach før jul, og fram til for to dager siden var han usikker på om han i det hele tatt ville komme seg til start i Lenzerheide. Påstår han da.

– Jeg har vært sammen med familien i jula, og det hender at unger blir syke i ny og ne. Da kan det hende at mor og far får litt lett forkjølelse. Jeg hadde en god uke med rustne luftveier, og det er problemet når du er astmatiker. Jeg har ikke hatt feber og har ikke følt meg slapp. Det er kun luftveiene som har vært litt trøblete, sa Sundby.

Sundby sier at han aldri har hatt en slik oppladning før.

– Kan det virke formutløsende at du fikk hvile noen dager da du var forkjølet?

– Det får vi se på. Jeg har aldri prøvd det før. Det kan være at man kommer i svært god form, og at det ikke blir så enkelt å holde på den utover. Tiden vil vise. Jeg er superhappy med å komme i gang, og så får vi håpe at helsen holder, sa Sundby.

Sammenlagtutfordrer Petter Northug ble slått ut i semifinalen og endte på 7.-plass. I sammendraget tapte han 7,8 sekunder mot Sundby.

Lørdag fortsetter Tour de Ski med 3n 30 kilometer lang klassisk fellesstart for herrenes del.

(©NTB)