LENZERHEIDE (adressa.no): Petter Northug ble slått ut i semifinalen på sprinten i Tour de Skis første dag. Rett etterpå tok han med seg skiene og gikk ut i løypa, på et tidspunkt hvor det fortsatt var uklart om han ville nå finalen.

Da Petter Northug møtte pressen i 18-tiden, mente 29-åringen at han var dagens heldigste mann. Foto: KIM NYGÅRD

— Jeg skulle bare gå og forberede meg til neste heat. Det er greit å gå seg ned litt når vi skal gå tremil i morgen, forklarer Northug til Adresseavisen.Først i 18-tiden var han tilbake i serviceområdet. Da smilte han for sjuendeplassen.

— Jeg er veldig fornøyd. Jeg fikk jo maksimalt betalt, sier 29-åringen til Adresseavisen.

Råsterk Sundby

Martin Johnsrud Sundby gikk inn til fjerdeplass på sprinten i Lenzerheide og fremstår som storfavoritt i sammendraget. Foto: KIM NYGÅRD

Sammenlagtfavoritt Martin Johnsrud Sundby kom til finalen og gikk inn til en meget sterk fjerdeplass. Dario Cologna ble nummer seks. Sammen med Northug er disse tre de største favorittene til å vinne i sammendraget. Northug er nå åtte sekunder bak Sundby og bare to bak Cologna. — Er du glad for å slippe å gå finaleheatet?

— Jeg er glad for det når reglene er slik.

Cologna ikke i tvil

Northug mener de som kvalifiserer seg til finale burde ha fått noen flere bonussekunder enn slik reglene er i dag.

Dario Cologna er ikke i tvil om hvem som er den store favoritten til å vinne i sammendraget.

— Den samme som før touren, Martin Johnsrud Sundby, sier sveitseren som har gått til topps tre ganger tidligere.

Sundby var meget godt fornøyd etter åpningsetappen. For bare to dager siden var han usikker på om han kunne stille til start, på grunn av forkjølelsen han pådro seg i jula.

Lite trening

— Jeg har hatt en litt spesiell oppladning, hvor jeg har trent mye mindre enn det jeg hadde lagt opp til.

- Kan nettopp det virke formutløsende?

— Det får vi nå se på da. Jeg har aldri gjort dette før. Det kan skje at jeg kommer i svært god form, men at den ikke blir så enkel å holde på, sier Røa-løperen til Adresseavisen.

Tøft program i helga

Tidligere har Sundby, som har vunnet Tour de Ski de to siste årene, gått defensivt inn i Tour de Ski.

— Jeg har prøvd ikke å bruke for mye krefter de første to-tre dagene. Men dette er en spesiell helg med tre svært avgjørende distanser. Touren kan potensielt avgjøres her i Lenzerheide. Da måtte jeg legge det opp annerledes i år.

Lørdag er det tremil fellesstart i klassisk med innlagte spurter, mens det søndag er jaktstart i fristil.

— Martin er storfavoritt. Dette var utrolig sterkt av ham. Han gjorde en bra sprint, og det er det han må gjøre i touren. Han har det i lomma si, sier Petter Northug.