Anette K. Haldorsen, supporterskribent

Anslagsvis 25.000 nordmenn spiller Fantasy Premier League. La oss anslå at 90 % av dem er menn. Noen er sikkert single, men fryktelig enkel forskning sier likevel at vi nå er rundt 15.000 norske fantasy-fotballfruer.(Lurer du på hva Fantasy er? Sjekk ut fantasy.premierleague.com. Husk punktum etter fantasy, ellers havner du på en side som viser en helt annen type fantasi…)

LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Det din partner nå går gjennom, er først og fremst en følelsesmessig berg-og dalbane. Få ting er så altoppslukende, tidkrevende og nervepirrende som å gå svanger med sin første startellever. Derfor er det viktig at vi fra nå av, og de neste ni månedene, trår litt ekstra varsomt rundt våre partnere. Det er tross alt ikke småtterier de skal gjennom:

Fotball på fulltid

Gjennom 38 serierunder skal de observere og analysere i alt 380 fotballkamper. Dersom alle kampene sees i sin helhet, gir det i alt 570 timer med fotball, som igjen skal danne grunnlaget for nye laguttak i den påfølgende runden. Dette tar fort et par timer per uke. Din partners samlede Fantasy-tid utgjør fort en deltidsstilling på rundt 50% gjennom hele sesongen.

(Hadde denne tiden isteden vært brukt f.eks bak kassa i en butikk, ville lønna vært omtrent 100.000 kroner).

I Fantasy får man ingenting, bortsett fra heder og ære i kompisgjengen. Tenk dere det, damer! Flere hundre arbeidstimer uten en krone i retur. Hvem sa at den norske dugnadsånden var død?

Fantasy for fruene

For at vi pårørende skal kunne gi våre Fantasy-spillende partnere best mulig støtte i de neste ni månedene, har jeg utarbeidet en liste over essensielle begreper knyttet til ett av verdens mest tidkrevende spill:

Kampprogram: Programmet er ofte avgjørende for hvilke spillere som velges når. Vær spesielt obs på dobbeltkamper/hengekamper.

Å ”cappe” (uttales kæppe): spilleren som velges som kaptein får ekstra poeng, og valget kan derfor bli svært avgjørende. Man velger gjerne en ”heavy hitter”, altså en spiller som gjennom sesongen viser seg som en stabil poengplukker.

Liga: En samling spillere som konkurrerer mot hverandre. Hver deltaker er gjerne med i flere ligaer, både på arbeidsplassen, i kompisgjengen, på fotballaget osv. I tillegg spilles det gjerne head-to-head, der enkeltspillere spiller mot hverandre i en eller flere runder.

Minuspoeng: Dersom du bytter for mange spillere før serierunden, vil du få minuspoeng. Vel og merke med mindre du bruker et wild-card. Her kan du en gang i halvåret bytte ut hele stallen uten at det går ut over poengsummen. En spiller kan også få poengtrekk om han blir utvist, scorer selvmål eller på annen måte dummer seg ut.

Bonus: Mål, assist og generelt gode prestasjoner, kan gi bonuspoeng. Dersom disse i tillegg tilfaller lagets kaptein, (se ”å cappe”), stiger din partners humør i takt med den totale poengsummen.

Landslagspause: Noe de urutinerte glemmer, og de desto mer erfarne drar nytte av. En landslagspause er i utgangspunktet et pusterom fra de vanlige seriekampene(!), men kan likevel få betydning for spillet dersom utvalgte spillere i perioder er borte på landslagsoppdrag. Her bør man også nevne FA-cupen. Verdens eldste fotballturnering kommer litt ubeleilig, og har en lei tendens til å være til bryderi for de mest innbitte Fantasy-spillerne.

Seriegull: Enden på visa, som deles ut i mai måned. Gir både fotballfans og deres familier et etterlengtet pusterom. Mot slutten av sesongen som kommer bør imidlertid pårørende kjenne sin besøkelsestid, for fire små uker etter sesongslutt er det EM!