Dalberg er konserndirektør i TIL Holdings største aksjonær, Troms Kraft, og leder av valgkomiteen i TIL Holding AS. I kjølvannet av at styremedlem Geir Seljeseth har trukket seg som styremedlem, kommer Dalberg med følgende utspill:

— Fra min side skulle jeg ønsket at alt var underlagt tilbake i en og samme klubb, men med en klubb med kontroll på økonomien sin og som derfra får en positiv vekst. Det får vi ta etterhvert som tiden går og tiden modnes.

LES OGSÅ: Idrettsjurist kritisk til TILs klubbmodell

Fra Dalberg og Troms Krafts side, har tanken allerede modnet en stund i et turbulent 2015 for TIL.

— Det er en tanke som har slått meg i flere anledninger de siste året. Kanskje vi kunne forenklet strukturene på Alfheim. Det må klubbstyret drøfte og komme til en enighet. Vi tror det vil være hensiktsmessig at eierskapet i klubben kommer tilbake til medlemmene, sier Erling Dalberg.

- Spennende tanker

Konsernsjef i Sparebanken Nord-Norge, Jan-Frode Janson, har følgende kommentar til utspillet fra den andre storaksjonæren i TIL Holding AS.

— Det spennende tanker som Erling kommer med, sier Janson og utdyper:

— På generelt grunnlag er vi i banken opptatt av å ha så enkle og tydelige forbindelser som mulig. Vi ønsker å være en stolt sponsor. Det er ikke noe mål i seg selv for oss å eie ting.

— Berget TIL

TIL Holding AS, med datterselskapene TIL Fotball AS og TIL Spiller AS (nå fusjonert inn med TIL Fotball AS), ble etablert i 2009, da et økonomisk kriserammet TIL kjempet for å berge profflisensen.

Både Troms Kraft og Sparebanken Nord-Norge gikk i første omgang inn med over 10 millioner kroner hver i en redningsaksjon hvor tilsammen 47 millioner snudde et etterslep på 35 millioner kroner til positiv egenkapital klubben.

— Min vurdering er at da de gjorde det, var det den eneste måten for å få finansiert gammel moro, sier TIL-nestor Gunnar Wilhelmsen, som ikke hadde styreverv i 2009, og ei heller i dag.

Likevel advarte Wilhelmsen under generalforsamlingen hvor AS-modellen ble innført at "Vi gir vekk litt av sjelen" ved å knytte et aksjeselskap til toppfotballen i Tromsø Idrettslag. I dag mener Wilhelmsen at AS-modellen er hensiktsmessig for å drifte TIL.

— Forskjellen er at det er blitt mye større. Det er en veldig stor omsetning i TIL, med potensial til å kanskje bli enda større. Det krever kompetanse for å kunne ivareta det nivået TIL driver på, sier han.

Respekt for Seljeseths valg

Samtidig forteller Erling Dalberg at det foreløpig er uklart når Geir Seljeseth vil erstattes i TIL Holding- og TIL Fotball-styrene.

— Vi får ta den saken etterhvert, om vi skal avvente til ordinær generalforsamling i 2016 eller foreta oss noe nå. Det er viktig at vi får gjort en bred og god prosess.

- Hva synes du om Seljeseth valgte å trekke seg?

— Jeg har full respekt for den avgjørelsen til Geir. Det ble en situasjon med mye engasjement og meninger rundt, som ikke nødvendigvis er positivt for omdømmet av TIL. At han trekker seg nå, står det respekt av, sier TK-direktøren.

- Var det et press fra eierne om at Seljeseth måtte trekke seg?

— Nei, absolutt ikke. Vi har ikke hatt noen dialog med Geir på det. Det er helt hans eget valg.

Unaturlig

Konserndirektør i SNN, Petter Høiseth, er den som har hovedansvaret for bankens engasjement og eierskap i TIL.

Han kommenterer utspillet slik:

— Jeg vil slutte meg til det Erling sier. Vi har gjort noen øvelser på det, hvor vi blant annet var eier i et stadionanlegg, som vi brakte tilbake til idretten. Det er ikke naturlig for oss å være eier i en fotball over tid, slår Høiseth fast.

Han ser for seg at man nå vil se mulighetene fjerne "dualmodellen" med aksjeselskap knyttet til Tromsø Idrettslags toppfotballsatsing.

— Jeg har ingen formening om tid. Men at det vil være en prosess er helt sikkert, sier Petter Høiseth.