VAL MÜSTAIR (adressa.no): — Nå hadde jeg ikke gitt mer enn 1,30 i odds på Martin. Jeg er fortsatt oppe i 50, smiler Petter Northug til adressa.no etter sprinten i Val Müstair i Sveits tirsdag ettermiddag.

Han mener Sundby er en enda større favoritt enn Marit Bjørgen.

Se video øverst i saken

Tror på Bjørgen

— Han er så solid til å klatre. Hvis Martin går ut likt med meg og Calle (Halfvarsson), så flirer han bare av oss og sier adjø, sier Northug.

— Hvordan vurderer du kvinneklassen?

— Jeg tror på Marit. Det er begrenset hvor mye de andre kan ta inn på de gjenstående etappene, så jeg tror hun har det i lomma. Når Marit har den posisjonen hun har nå, handler det om å unngå feil og sykdom.

Northug knep såvidt andreplassen for lagkamerat Martin Johnsrud Sundby i Val Müstair. Federico Pellegrino fra Italia vant. I sammendraget etter tre etapper leder nå Northug med 25 sekunder på Sundby. Calle Halfvarsson er tredjemann, 27 sekunder bak Northug.

— Det kjennes bra ut. Jeg må bare ta vare på den følelsen jeg har nå. Jeg vet at jeg kommer til å være sliten i morgen. Det trenger ikke å være optimalt å gå fire heat, derfor kan det komme overraskelser i morgen, sier Northug.

Fornøyd med bursdagen

Bursdagsbarnet, som fylte 29 i dag, sier dette om Sundby:

— Jeg tror han begynner å ha dette i sin hule hånd. Jeg var overraasket over at han var så sterk i dag.

Hjemmehåpet Dario Cologna røk ut i kvartfinalen på dagens sprint. Northug holder likevel han som den største utfordreren til Sundby. Cologna er nå drøye minuttet bak Northug i sammendraget.

— Jeg tror han kan komme. Jeg og Calle vil nok få juling av Martin opp bakken. Det blir en krig om meg og Calle om jumboplassen, sier Northug, som fortsatt er i perlehumør.

— Det har vært en grei bursdag, oppsummerer han.

Formen som planlagt

- Hvilke forventninger har du til ditt siste år før du blir 30?

— Jeg håper å overleve, spøker 29-åringen, som har et meget godt utgangspunkt selv om han toner ned sine egne sammenlagtsjanser.

— Formen er som planlagt. Jeg begynner å få mer overskudd og høsten er kommet på avstand. Da er det lettere å gå fort på ski. Jeg er ikke overrasket over at det gikk tungt i november og desember. Etter touren vil det gå enda raskere, varsler Northug.

Onsdag er det 10 kilometer klassisk i italienske Toblach. Deretter 25 kilometer skøyting sammen sted, før Touren avsluttes med etapper i Val di Fiemme lørdag og søndag.