VAL MÜSTAIR (Aftenposten.no): — Jeg kjente det litt siste helgen i Davos, at det løsnet. I julen var kroppen lettere og det stemte bedre. Jeg valgte å ikke trene så mye. Jeg hadde kun to hardøkter og tre styrkeøkter i løpet av juleferien. Jeg har kun slappet av og kommet til dekket bord, samlet overskudd og koblet av, forklarte Bjørgen.

— Marit trenger disse rolige periodene hjemme for å heve seg et hakk. En god periode med rolig trening er det hun trenger for å komme i form, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

- Er du i bedre form enn noensinne?

— Det er vanskelig å si. Jeg hadde samme følelsen i Sotsji i fjor. Jeg var spent før treningen mandag, men jeg hadde utrolig fine bein. Helgen hadde ikke kostet så mye.

Suveren igjen

Bjørgen var suveren på de to første etappene av Tour de Ski. Og hun fortsatte å vinne i oppvisningsstil under fristilsprinten i Val Müstair.

Før Touren nå fortsetter til Italia, med to etapper i både Toblach og Val di Fiemme, har 34-åringen et forsprang ned til Heidi Weng på ett minutt og 11 sekunder. Therese Johaug på tredjeplass ligger nå to minutter bak Bjørgen.

— Er det noen som kan stoppe deg?

— Vi er ikke halvveis. Det er altfor tidlig å si. Jeg har en klar ledelse. Og på 15-kilometeren i Toblach er det mye "vann mellom båtene". Det kan være en fordel for meg, sier Bjørgen.

Mye skal gå galt for at hun ikke skal oppfylle drømmen om å vinne Tour de Ski for første gang. Selv ønsker ikke Bjørgen å snakke om hva som kan gå galt.

- Hva kan velte drømmen om en Tour de Ski-triumf?

— Nei, det vil jeg ikke snakke om.

- Hvorfor?

— Det viktigste er å komme seg til Val di Fiemme. Så får vi se. Men det er klart sykdom, og at ting ikke fungerer, kan. Husk at vi ikke er halvveis!

Johaug gir opp

Lagvenninnen Johaug er i hvert fall overbevist om at hun er ute av kampen om å forsvare fjorårets Tour de Ski-seier.

— Avstanden er for stor. Sammenlagtkampen er over for min del. Nå skal jeg bite tennene sammen og kjempe om plassene bak. Det skal kjempes om en 2. og 3. plass. Og rennene de neste dagene passer bra for meg, sa Johaug etter å ha vært kun 16 hundredeler fra å kvalifisere seg for semifinalen.

- Er det ikke defensivt å gi seg i kampen om å vinne allerede nå?

— Man må være realistisk. Løpet er kjørt, svarte Johaug.

Bjørgen kjøper ikke Johaugs resignasjon.

— Nei. Når Therese får på se startnummer igjen går hun fort. Nå var det sprint, som kanskje ikke passer henne like bra. Hun gleder seg nok til de tre neste løpene. Det er alle løp som passer henne, sa Bjørgen.

Tour de Ski fortsetter med fem kilometer klassisk enkeltstart i dag.