Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk sitt første verdenscupløp siden før jul fredag.

I comebacket slo hun til og vant.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har vært ute lenge. Kroppen har ikke vært på lag. Derfor har sesongen hittil ikke vært så mye å skryte av.

— Det er selvfølgelig kjedelig med et avbrekk, men når det er det som må til for å ta vare på en kropp som stritter i mot hardkjøret, da har jeg faktisk ikke noe valg. Jeg har vært fast bestemt på ikke å ta noen sjanser som gjør at jeg kan ødelegge meg på lang sikt.

Hun har trent forsiktig mens lagvenninnene har deltatt i Tour de ski og andre verdenscuprenn.

Ok å se på

— Å se på skirenn har vært ok fordi jeg har sett at lagkameratene mine presterer så godt. Sånn sett har jeg ikke hatt noe press på å komme tilbake. Samtidig er det veldig lærerikt å se på hele sirkuset fra utsiden. Det gir litt perspektiv, samtidig som jeg har lært mye om mine konkurrenter. Det kan jo være nyttig ved en annen anledning.

Mens Kristin Størmer Steira har hatt to brudd i bekkenet, og nå er tilbake etter at den skaden er leget, har det vært andre grunner til at Oslo-jenta har måttet kjøre sitt eget løp utenfor landslaget. Kroppen har vært nedkjørt.

— Det gjør fortsatt vondt å bli sliten, men nå kjenner jeg at kroppen reagerer mer normalt på å bli presset. Mest sannsynlig vil jeg kjenne fremgang i tiden fremover også.

I Russland stiller Martine Ek Hagen, som har vært syk, og Silje Øyre Slind. Resten av det norske landslaget for kvinner har valgt å stå over. Den eneste av landslagsløperne som er med blant herrene, er Simen Sveen.

Håper å være på vei mot VM

For Uhrenholdt Jacobsen blir denne testen viktig.

- Du vant i Falun, i skandinavisk cup nylig. Hva har du gjort for å komme tilbake? Mer hvile? Mer rolig trening?

— Jeg har fortsatt å trene kortere økter og veldig rolig, med mange innslag av hurtighet. Jeg har vært på Olympiatoppen for jevnlige tester, og når de har vært bedre, fikk jeg starte med litt hardere økter. Jeg rakk to slike harde økter før Falun og føler fortsatt jeg hever meg for hver harde økt.

- Hvordan kjennes det når det løsner?

— For min del har den store forskjellen ligget i at jeg har kjent at jeg har kunnet ta i. Da jeg gikk på Lillehammer, klarte jeg ikke en gang å ta i.

- Hvilke krav setter du til deg selv for at det skal bli aktuelt med en VM-plass?

— Jeg må kjenne at jeg fortsatt har stigende formkurve. At jeg kjenner meg både sterk fysisk og teknisk. Jeg vet at jeg på mitt beste er god nok for å kjempe helt i toppen i VM. Og jeg må kjenne at jeg kan nærme meg det for å ha noe der å gjøre.