33-åringen fikk et brudd på to steder i bekkenet da hun falt på ski under høydetrening i Seiser Alm i august.

— Hun bet tennene sammen og gikk på ski i flere uker før bruddet ble oppdaget. Da trengte hun lenger tid for at skaden skulle gro, sier Olympiatoppens lege Lars Engebretsen.

— De fleste andre ville kommet seg til legen. Der er uvanlig ikke å gjøre det. Det jeg vil berømme henne for, er måten hun har prøvd å komme raskere tilbake på. Hun er veldig flink og et forbilde for vanlige pasienter. Hun har trent forferdelig hardt og gjort alle de tingene man tross alt kan gjøre når man har en skade. Hun er et godt eksempel på hvordan det kan gjøres, sier Engebretsen.

Han har erfaring med at litt for mange mennesker blir for passive i en slik situasjon.

Måtte være tålmodig

— Jeg har hatt fokus på å finne/se muligheter i skadesituasjon, vært offensiv på å finne alternative måter å trene på, men også vært offensiv som toppidrettsutøver – i å være tålmodig nok til å ta steg for steg. Det er alltid det vanskeligste å vite hvor grensen går for hvor mye og hardt man kan trene. Da lønner det seg å ha erfaring og noen "år på baken", og ikke minst kjenne kroppen sin godt, sier Steira.

Hun er glad for de rosende ordene fra Engebretsen.

— Som idrettsutøver er det alltid vanskelig å sitte stille, og jeg tror nesten alltid det finnes en eller annen form for aktivitet man kan gjøre når man er skadet. Det hjelper selvfølgelig også å ha et godt team rundt seg, og jeg har også fått god hjelp fra Olympiatoppen.

Bør prestere i verdenscupen

I Rybinsk skal hun sesongdebutere på det øverste nivået, først 10 km, så 15 km med skibytte søndag. Finnmarkingen har bare tiden og veien frem til VM i Falun.

Steira gikk Skandinavisk Cup i Falun nylig, og fikk en god følelse.

— Jeg ble i grunnen positivt overrasket og følte meg helt ok. Nå mangler jeg bare de siste girene. Det gikk absolutt bedre enn fryktet.

- Hvor langt unna er du 100 prosent?

— MR-bildet rett før jul viste god tilheling, og da begynte jeg vel å øyne håpet om at det kunne bli noen konkurranser på nyåret. Nå har jeg ikke noe vondt, så regner meg som så å si hundre prosent bra av skaden.

Mange unner henne gull

Veteranen har holdt på i en årrekke. Hun har mange store seire i stafett fra mesterskap. I Sotsji-OL kom den første individuelle medaljen. Drømmen har vært å avslutte karrièren med det første, individuelle VM-gullet.

Størmer Steira vet at mange ønsker at hun skal lykkes med det, men er fullstendig klar over at mye skal klaffe for å nå den drømmen.

- Kan denne uventende skaden føre til at du forlenger karrièren?

— Tankene melder seg jo, men jeg prøver først og fremst å ha fokus på de neste ukene. Deretter får jeg god tid til å tenke på hva jeg skal gjøre etter sesongen.

Størmer Steira har hatt sine uhell, skader og plager de siste årene.

— Man kan kanskje si at man blir vant til det, fordi det er en del av det å være toppidrettsutøver. En skade er lettere å takle nå enn det var første gangen. Jeg tror det går på at jeg vet hva jeg skal gjøre, hvordan jeg skal trene alternativt og vet også at det kan gjøre en bedre på andre områder. Men så klart – man blir motløs og drittlei.

Helsen kommer i første rekke

Det som har motivert utøveren fra Forsøk IL i Finnmark til å komme tilbake, er først og fremst det å kunne trene normalt, uten smerter.

— Etter uker i ro og innendørs på sykkel, lengtet jeg veldig etter å trene utendørs. Siden jeg kom i gang med skitrening, har jeg nytt hver økt. Og selvfølgelig er det motiverende å konkurrere, det er jo det vi trener for. Hvis jeg ikke hadde hatt troen på at jeg kunne komme tilbake hadde jeg ikke lagt ned denne jobben.

Størmer Steira går 10 km fri fredag og 15 km med skibytte søndag. Hun står over lørdagens sprint.

— Hun får to muligheter før VM. Det er i Rybinsk og i NM. Det at vi i tillegg vet hva hun er god for, er aldri noen ulempe, sier sportssjef Åge Skinstad.