KRISTIANSAND: – Da vi åpnet hoppbakken etter ombyggingen i 1998, var miljøet helt dødt. Det var ingen hoppere igjen, sier Steinar Møvik.

69-åringen er en av fem ildsjeler fra det tidligere Vest-Agder som du kan være med å stemme fram i kampen om «Folkets ildsjelpris», som deles ut på Idrettsgalla Sør lørdag 6. november.

Disse er nominert til Folkets ildsjelpris:

Her er de fem nominerte til «Folkets Ildsjelpris» ved Idrettsgalla Sør 6. november: Per Gunnar Laudal (MK), Per Magne Sinnes (Sirdal Skilag), Zayndi Arsaev (AIK Lund), Steinar Møvik (Oddersjaa Ski- og skøyteklubb) og Gerth Scerri (Lauvåsen Idrettsforening). Alle presenteres i Fædrelandsvennen i løpet av de kommende dagene. Foto: Espen Sand/Leif Sirevåg/Privat/Tor Mjaaland/Privat

Fra to til tre bakker

«Uten Møvik hadde det neppe vært hoppgruppe i Oddersjaa, hoppsport i Kristiansand og moderne skibakker fra 6 til 67 meter i distriktet», står det i nominasjonen fra Oddersjaa Ski- og Skøyteklubb.

Møvik er slett ikke typen som gir opp, selv om alle odds er mot ham. I alle fall ikke når det er snakk om hopping. Grønne vintrer på rekke og rad hadde tatt liv av all hoppinteresse i Kristiansand da hoppentusiastene Møvik og Lorents Gundersen gikk i gang med å bygge om tradisjonsrike Klappane – som ble bygd i 1877.

Det var i praksis hoppsportens eksistens i Kristiansand som sto på spill, 40-50 år etter at «alle» guttunger i Kristiansand hoppet på ski. Klappane – som muligens er verdens eldste hoppbakke – ble utvidet fra to til tre bakker, profilen ble moderne og det ble lagt plast i alle tre bakkene.

Det eneste man manglet var hoppere.

– Vi måtte begynne helt i det små. Etter hvert kom det unger. Siden har det kommet stadig nye rekrutter. Noen av dem har blitt veldig gode, sier Møvik – som understreker at han har fått veldig god hjelp av foreldre.

Hoppbakke brant ned

De siste årene har Oddersjaa hatt et samarbeid med Øvrebø, som kanskje har Sørlandets flotteste hoppanlegg på Sandripheia – også det mye takket være Møvik.

På 2000-tallet var anlegget forfallent, og da hopptårnet i den store K60-bakken i 2009 ble påtent – og brant ned – så det bekmørkt ut for hoppsporten i distriktet.

– Vi måtte jobbe i ett år med politikere og kommunen for å få dem til å gå med på at vi skulle bruke forsikringspengene på å bygge ny bakke, sier Møvik.

Han ble leder for prosjektet, og da anlegget sto ferdig i 2011, hadde man fått en moderne K60-bakke med lys, skitrekk, snøproduksjonsanlegg, gressplen på sletta, garasje for preppemaskin og plast – til en kostnad på 13 millioner.

Barn og unge

Hver uke året rundt er det hopptrening i Sandripheia og Klappane, med hoppere fra Oddersjaa, Øvrebø og Arendal.

– Noe av det jeg liker aller best er å se hvor utrolig fort unger – helt ned i fem-seksårsalderen – får mestringsfølelse. Det er et stort privilegium å få følge dem, sier Møvik.

Han har i flere år også vært leder for barne- og ungdomsarbeidet i Frelsesarmeen der han også startet «gatefotball» – et tilbud til dem som sliter med rus og utenforskap.

– Drivkraften er å få barn og unge inn i et sunt miljø med utfordringer de kanskje ikke får så mange andre plasser. I hoppbakken får de kick, og det kan være det som skal til for å holde dem unna andre usunne aktiviteter, sier kristiansanderen – selv oppvokst i Løkkeveien på Grim, bare et skihopp unna Klappane.