Etter oppturen mot Start håper Jo Nymo Matland at han ikke lenger skal trenge å være redd når han spiller fotball foran sitt eget hjemmepublikum.

Søndag fikk 28-åringen omsider en skikkelig opptur med både målgivende og scoring i 2-0-seieren over Start.

– Selvfølgelig en veldig deilig følelse, sier Matland dagen derpå.

For det er ingen tvil om at oppturen søndag betydde litt mer enn bare en vanlig målgivende og en vanlig scoring.

Jubelscenene blant lagkameratene fortalte alt. Dette var en spiller de unte en opptur.

– Jeg synes jo det er veldig hyggelig. Det er artig at folk er glad på dine vegne, sier Matland.

Utskjelt av sine egne

For livet som AaFK-spiller har ikke bare vært enkelt for 28-åringen i år.

Matland hadde ingen stor AaFK-sesong i fjor. I november skrev Sunnmørsposten at klubbens daværende sportslige apparat innstilte på at Matland ikke skulle få ny kontrakt.

ETTERLENGTET OPPTUR: Jo Nymo Matland var helt tom og slet med å sove etter oppturen mot Start søndag. Nå håper han at Start-kampen skal være starten på en vedvarende opptur. Foto: Staale Wattø

Likevel innstilte styret – der blant andre svigerfar Henrik Hoff har stor innflytelse – på at Matland skulle få ny kontrakt.Uten å ha gjort noe annet galt enn å skrive under på en ny kontrakt, satt Jo Nymo Matland selv igjen som en uskyldig syndebukk uavhengig av klubbens prosess.

På merkverdig vis har 28-åringen i ettertid blitt en skyteskive på Color Line stadion – attpåtil av sine egne. Både skjellsord og piping har blitt rettet mot venstrebacken.

Selv virker ikke Jo Nymo Matland veldig glad i å prate om temaet. Men han legger ikke skjul på at tingene har gått inn på ham.

– Jeg har nok blitt litt for oppjaget i spillet mitt i år og følt at jeg har vært litt mer redd for å gjøre feil enn det jeg burde være, sier Matland.

– Så det var egentlig mest deilig med søndagen. Det å slippe følelsen av å være redd for å gjøre feil, sier han.

Som fotballspiller er det liten tvil om at det er vanskelig å prestere med en slik følelse.

— Ekkel følelse

Matland legger ikke skjul på at fotballen ikke alltid har vært like artig det siste året.

– Det er jo en ekkel følelse å ha. Det er jo ikke sånn det skal være, så det er klart det ikke er så gøy å spille fotball da.

– Har du mistet lysten på fotballen undervegs?

– Nja, egentlig ikke i år. Faktisk var det verre i fjor, siden jeg hadde hatt en god sesong året før og hadde sett fram til å ta det neste steget og bli enda bedre. Jeg tar jo fotballen seriøst fortsatt, men kanskje ikke så på alvor som jeg gjorde i fjor. Derfor var det tungt å svelge at jeg fikk en sånn sesong som jeg gjorde, sier Matland.

I år har han bevisst forsøkt å legge mindre press på seg sjøl og innsett at ting kan snu seg om han gir det tid. På den måten har motgangen blitt enklere å takle.

– Du har kanskje følt at du ikke har hatt noe å tape?

– Ja, på en måte. Jeg har prøvd å kose meg og ha det artig med fotballen, sier Matland.

Mot Start kunne alle se at Matland endelig koste seg igjen. Men faktisk hadde han godfølelsen allerede mot Bodø/Glimt sist helg.

– Jeg følte meg litt tilbake igjen forrige helg. Da var jeg roligere enn jeg har vært før i år, sier Matland.

Sov nesten ikke

Nå håper venstrebacken at den siste tids opptur skal gi positive ringvirkninger framover. Målet er å vinne tilbake plassen som venstreback på fast basis.

– Det har vært målet hele tiden, men vi får se. Dette var bare en kamp. Det betyr ikke så mye om jeg ikke fortsetter framover, sier Matland.

Men nå har han i alle fall fått en opptur som ballast. En følelse som naturligvis gjorde godt søndag kveld.

– Jeg var veldig sliten da jeg kom hjem. Hadde vondt i hodet og litt vondt i kroppen. Det ble ikke mye søvn, men det var jo en god følelse uansett, sier Matland.