OSLO 20100810.Brede Hangeland og John Carew på lansering av de nye landslagsdraktene i Oslo tirsdag. Foto: Morten Holm / Scanpix Foto: Holm, Morten

– Carew er en den beste spissen i Norge. Men han er ingen god avslutter. Den beste løsningen inn mot EM-kvaliken kan være å tenke alternativt på spissplass, sier Egil Østenstad til Adresseavisen.

–Tallene overrasker. Dette er et varsku i forhold rekrutteringsarbeidet. Det utvikles for mange «allround-spillere». Vi har mye å gå på når det gjelder rolletrening, for eksempel med å utvikle gode avsluttere i ung alder , mener Gøran Sørloth.

– Ingen spisser vil si at dette er god uttelling. Men det hjelper ikke på statistikken at Norges mest målfarlige spiss, Steffen Iversen, ikke har vært med, sier Jan Åge Fjørtoft.

Statistikksenter Eliteserien:

(Artikkelen fortsetter)

Landskampen mot Frankrike er siste test før EM-kvaliken i høst. (Foto: Digitalsport)

Carew, Helstad og Huseklepp

Da Drillo kom tilbake i fjor vinter, lå landslaget nede med brukket rygg. Fotballprofessoren har siden fått Norge tilbake på vinnersporet, med åtte seire, to uavgjorte og kun tre tap på sine 13 kamper.

Samtidig er det én statistikk som bør bekymre Drillo inn mot den kommende EM-kvalifiseringen. På sine 13 kamper har han hatt spisser på banen i 27 timer, enten i 4-5-1 eller i 4-4-2. Til sammen har dissescoret tre ganger. John Carew har alene vært nesten 13 timer på banen – og står bokført med straffescoringen mot Sveits fra november i fjor.

De to andre som har scoret er Thorstein Helstad og Erik Huseklepp . I tillegg har Morten Moldskred scoret under Drillo – men det var som høyre midtbanemann på bortebane mot Slovakia.

(Artikkelen fortsetter)

VIDEO: Kokkekamp på landslaget

Hvem er best på kjøkkenet?

— Trenger en toppscorertype

Tre av spissene som scoret jevnt og trutt for Drillo under hans forrige periode, mener det blir tøft å komme til EM i 2012 dersom man ikke har angripere som gjør mål:

– Skal vi komme til et sluttspill, trengs en toppscorertype. En spiller man vet er i stand til å score i jevne, tette kamper. Det savner jeg nå. Carews uttelling er ikke bra nok. Jeg også savner Steffen Iversen. Han har ekstremferdigheter, sier Gøran Sørloth.

Iversen , som var Norges toppscorer i kvaliken til EM 2008, har så langt spilt 14 minutter under Drillo.

– Alle landslag trenger målscorere, og i øyeblikket er vi ganske enkelt ikke gode nok. Samtidig har ikke Drillo så mye å velge i. John Carew må derfor score i kvaliken. Så enkelt er det, sier Jan Åge Fjørtoft.

– Hvem som setter ballen i mål er ikke det viktigste, men vi er i hvert fall avhengig av å score nok. Jeg mener det hefter så mye usikkerhet rundt Carew for tiden, at det ikke er feil å tenke andre løsninger , sier Østenstad, som ikke har noe klart svar på hvem som bør erstatte eller spille sammen med Carew når alvoret starter i september.

«Moa» i kveld

I kveld venter Frankrike. I Carews skadefravær starter Norge med Mohammed Abdellaoue som enslig spiss. Seriens toppscorer har spilt snaut fire timer under Drillo på landslaget, uten å score. Fjørtoft er usikker på om det holder å score i eliteserien for å bli en potensiell storscorer for landslaget.

–Vi kan ikke bruke eliteserien som parameter for å trekke fram målgarantister. Det er noe helt annet å skulle score ofte på internasjonalt nivå, sier Fjørtoft.