Søndag begynte Novak Djokovic tennisåret på samme måte som i fjor.

Han slo Andy Murray i finalen i Australian Open. Som han gjorde for nøyaktig 12 måneder siden. I fjor vant han tre av fire Grand Slam. Han har begynt der han avsluttet 2015. ## Tent av motstanden

Han er likevel ikke den mest populære blant tennisfansen. Bortsett fra i hjemlandet Serbia, heier de fleste på Djokovic’ motstandere.

— Akkurat det tenner meg bare mer, har han sagt om den manglende støtten han får fra den mer nøytrale delen av publikum.

Novak Djokovic har tidligere vært kjent som en som hadde en spøk på lur. Han var også god til å parodiere andre spillere. Foto: BRANDON MALONE, Reuters/NTB Scanpix

Under US Open-finalen i fjor var det den «sveitsiske gentleman» Roger Federer som hadde det amerikanske publikums sympati. Det gikk så langt at servefeilene til Djokovic fikk applaus.Før Wimbledon-finalen i fjor hadde New York Times en overskrift som lød: «Novak Djokovic is No 1, Like It or Not»

Ikke dannet nok

I en tennisverden hvor høflighet og dannelse blir satt pris på, og hvor Roger Federer har vært inkarnasjonen på nettopp det, har Djokovic’ oppførsel enkelte ganger gjort at han har fått publikum mot seg.

Han kan skrike høyt i fortvilelse og frustrasjon, han kan rive av seg skjorten og han fikk massiv kritikk da han brukte kjeft på en av balljentene under en kamp under Wimbledon-turneringen. Han har også kommet under mistanke for å ha simulert skader mer enn en gang.

Da han vant US Open i fjor høst utbrøt han:

— Jeg er mannen (I’m the man).

— Slikt kan man gjøre i enhver annen sport, men ikke i tennis, skriver Daily Telegraphs tennisreporter Charlie Eccleshare.

  • Norge har sjelden noen som hevder seg i toppen av internasjonal tennis, men nå er Casper Ruud ranket som verdens beste junior. Les mer om ham her:

Feilen: Han er ikke Federer

Selv om han er som en lydig skolegutt sammenlignet med tennishistoriens legendariske rebell, John McEnroe, så har han fått et dårlig rykte. Et rykte han ikke klarer å riste av seg selv om han spiller flott tennis og er i ferd med å skrive seg inn i historiebøkene som en av de store.

Tenniskjennere mener at det er publikums kjærlighet til Roger Federer og Rafael Nadal som gjør at Novak Djokovic aldri er blitt publikums yndling.

Mot nye rekorder

Etter seieren mot Murray søndag har nå serberen 11 Grand Slam-titler. Det samme som legendariske Björn Borg oppnådde. Roger Federer har 17. Rafael Nadal har 14. Det gjenstår fortsatt litt til han når helt opp dit, men han er nå på god vei.

Djokovic er suveren ener på ATP-rankingen. Foto: TYRONE SIU, Reuters/NTB Scanpix

Så også i Melbourne i morgentimene søndag norsk tid. Det var klart for finale i Australian Open. Andy Murray var motstander.Men som året før. Novak Djokovic var sterkest. Djokovic bare vinner og vinner. 28-åringen fra Beograd, bosatt i Monaco, bare vinner og vinner. I fjor bommet han bare på en av de fire Grand Slam-titlene (Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open).

I år har han ingen planer om å bomme i det hele tatt. Han er i ferd med å skrive seg inn i tennishistorien som en av de største. Helt der oppe i nærheten av Björn Borg, John McEnroe og hans samtidige Roger Federer og Rafael Nadal.

Suveren på rankingen

I fjor vant Djokovic 82 av de 88 kampene han spilte. En vinnerprosent på 93. Det er den sjette beste vinnerprosenten i moderne tid.

Det var ingen snarveier til den vinnerprosenten. 31 seiere kom mot spillere som er ranket som topp 10 i verden. Det har ingen andre klart før ham i en og samme sesong.

Djokovic er ranket som nummer 1 med den høyeste poengsummen noensinne. Men disse tallene er ikke helt sammenlignbare historisk ettersom poengsystemet har endret seg opp gjennom tidene. Nummer to på rankingen er finalemotstanderen i Melbourne, Andy Murray. Han har bare drøyt halvparten så mange poeng som Djokovic.

Hør Aftenpodden Sport: — Det er nær døden-opplevelse hver gang håndballgutta spiller: