Novak Djokovic blir ikke mett på tennistriumfer. Søndag vant han Australian Open for sjette gang ved å beseire Andy Murray i strake sett i finalen.

Serberen tangerte dermed rekorden til legenden Roy Emerson, som vant turneringen seks ganger på 1960-tallet. Han er også oppe i 11 Grand Slam-titler og dermed på siden av Rod Laver og Björn Borg.

– Det er et stort privilegium å tangere statistikken til noen av de største som har spilt tennis, sa han.

Nå er det bare seks titler opp til Roger Federers rekord på 17, og i det tempo Novak sanker triumfer behøver ikke det å ta lang tid. Djokovic vant i Melbourne for femte gang de siste seks årene.

Etterpå tenkte han mest på sin beseirede motstander. Murray tapte for Djokovic i Australian Open-finalen for fjerde gang.

– Du er en stor mester, Andy, en god venn og en flott person. Jeg er sikker på at du kommer til å få flere sjanser til å spille om dette trofeet, sa han henvendt til Murray.

Overlegen

Murray gjorde et tappert forsøk på å utfordre storfavoritten, men ble feid av banen med 6-1, 7-5, 7-6 (7-3) i en kamp som varte snaut tre timer.

Djokovic var knusende overlegen i første sett, men måtte kjempe mer i de to neste. For tredje gang i årets turnering avsluttet han med tiebreakseier i en kamp han vant i tredje sett.

– Seks titler i Australian Open er en utrolig prestasjon, og Novak har vært ufattelig stabil det siste året, sa Murray om sin overmann.

Djokovic stortrives i Melbourne Park. Han tok sin første Grand Slam-tittel der da han slo Jo-Wilfried Tsonga i 2008. Han slo Rafael Nadal i finalen i 2012 og har sendt Murray skuffet hjem i 2011, 2013, 2015 og nå også 2016. ## Beveget

Murray er den andre, etter Ivan Lendl, som har tapt finalen i en Grand Slam-turnering fem ganger uten å vinne den. Lendl vant til slutt i US Open, til og med tre ganger, og kanskje går det slik for Murray også i Australia.

Skotten hadde tårer i øynene da han etter kampen takket sin gravide kone Kim Sears, som tålmodig har ventet hjemme mens han har spilt tennis i Melbourne.

– Du har vært fantastisk de to siste ukene. Tusen takk for all støtten, og jeg er med neste fly hjem, sa han med sviktende stemme.

(©NTB)