FORNEBU: 29. mai 1997 var sist Strømsgodset vant mot Stabæk i Bærum. Ja, det var faktisk sist gang de ikke tapte. 8. august 2010 ble den vonde statistikken for drammenserne knust.

8232 tilskuere fikk se et sprudlende og ungt Godset-lag til tider leke seg med bæringene.

— Vi spiller bedre enn Stabæk og vi tør å spille vår fotball, gliste Strømsgodset-trener Ronny Deila etter kampen.

I fjor endte drammenserne på 12.-plass med 36 poeng. Året før på plassen over kvalik. Nå tør Deila røpe deres hemmelige mål for sesongen.

- Internt har vi snakket om 45 poeng. Det er en høy målsetning, men det kan vi klare, sier han.

Laget som er vant med å kjempe mot nedrykk er oppe på femteplass, foran lag som Viking, Stabæk og Brann – for å nevne noen av de høyt tippede. Én av søndagens to matchvinnere, 19-årige Lars Sætra, lot seg rive litt med.

- Nå er vi i medaljekampen!

Nannskog bommet

Veigar Páll Gunnarsson og Daniel Nannskog. Stabæks superpar som ikke har fått mye spilletid sammen i år. Nå er de skadefrie samtidig, og islendingen vet fortsatt å finne sin svenske spisskollega. Etter seks minutter spilte han tunnel på Glenn Andersen, og vips var Nannskog alene med eliteseriedebutant Lars Stubhaug. Den 20 år gamle keeperen kom stormende ut og stoppet den lave avslutningen til svensken. Ikke iskald nok der Nannskog, som burde rundet eller chippet.

Godset hadde det største trykket den første halvtimen, men neste store sjanse gikk også til vertene. Gunnarsson sto igjen bak x-faktoren da han med et hælspark åpnet hele forsvaret og sendte Mikkel Diskerud fossende mot 16-meteren. Han forsøkte å vri spillet til Jørgen Skjelvik, men et Godset-bein kom i veien. Ballen spratt ut til Nannskog, som klinket til med venstre. Igjen var Stubhaug på plass, denne gang i full strekk.

Det var også den svenske måltjuvens siste forsøk på å overliste keeperdebutanten, for i skuddet pådro han seg en skade, og måtte noen minutter senere byttes ut. Igjen måtte Bærum-publikumet se den fryktede spissduoen bli splittet. Inn kom Jan Tømmernes.

Se høydepunktene fra kampen her:

Stabæk — Strømsgodset: Høydepunkter

Cornermål

Godset har mye ungt, og det var ikke bare keeperen som skulle vise seg frem. Etter 33 minutter raget den 19 år gamle stopperen Lars Sætra høyt og alene på en corner fra Øyvind Storflor. Headingen var det ingenting å si på, og landslagskeeper Jon Knudsen klarte ikke hindre ballen i å ende i lengste hjørne. Strømsgodset stakk i ledelsen.

- Det var utrolig deilig å se den gå inn, sier Sætra.

Og gjestene fra Drammen hadde mer å by på. Storflor kom rundt på venstre og slo hardt inn foran mål. Knudsen klarte ikke snappe og på bakre kom Muhamed Keita i hundre. Han fikk hodet på den, men klarte ikke styre det harde innlegget i mål. Stabæk var heldige som ikke gikk til pause med to baklengs.

Men det forandret seg ikke med et kvarter i garderoben for Stabæk. Godset var laget som ville score, og det ble tydeliggjort etter 51 minutter. Keita fikk ballen noen meter inne på Stabæks banehalvdel. 19-åringen førte ballen i høyt tempo og spilte vegg med Ola Kamara. På vei inn i feltet fikk Keita ballen i beina med Vegar Hedenstad og Henning Hauger tett på. Likevel lurte Godset-spilleren seg frem til en avslutningen, og redningen til Knudsen endte i Keita som klarte å få den i mål.

Keita som lenge har vært sett på som ett av de største talentene i Godset, har slitt med uttellingen i år. Før denne kampen snakket han ut om det med klubben, og det kan ha hjulpet.

- Jeg fikk ut frustrasjon. Jeg har bare scoret ett mål hele sesongen, men i dag virker det som jeg er tilbake, sier han.

«Vi vil ha motstand»

Det utviklet seg til å bli et mareritt for Stabæk-øyne. I 64. til 66. minutt fikk de så vidt låne ballen for å klarere til en Godset-forsvarer.

Godsetunionen sang «vi vil ha motstand». Stort frekkere blir det ikke.

Vertene klarte etter hvert som Godset la seg lavere å skape et visst trykk. Da de første mulighetene kom var det en til gjengjeld en skikkelig kanonade. Med kvarteret igjen sto de i kø for å dunke til mot den 20 år gamle keeperen, men med to glitrende redninger og en rekke oppofrende spillere foran seg ble buret holdt rent.

Det stemte ikke for Stabæk. Til og med Pontus Farnerud misset pasninger han vanligvis slår i blinde. Gunnarsson ble oppgitt og hjemmesupporterne likeså. «Hvor er Espen Hoff?» var deres melding. For å ta svaret på det retoriske spørsmålet: Han spiller for Start.

Reduserte på tampen

I 89. minutt klarte Stabæk endelig å finne nettmaskene. Diskerud spilte vegg med Tømmernes. Stubhaug kom som tidligere i kampene fossende ut og stoppet forsøket, men returen havnet i beina til Tømmernes, som ikke kunne unngå å score.

Det ble lagt til fire minutter, men vertene skapte ikke mer.

Strømsgodset vant fortjent og ligger an til å gjøre en glitrende sesong. Stabæk er ute av Europaligaen og den norske cupen. I serien ser de mer og mer ut som et bunnlag.

Kanskje passer det godt for Stabæk med en liten pause i seriespillet. Det er mye som må rettes på. Kanskje aller mest det mentale.

- Nå har vi to uker som vi kan trene og samle oss på. Det her er tungt, sukket Morten Morisbak Skjønsberg etter kampen, som var tilbake etter skade. Han kom imidlertid inn som innbytter for Tom Stenvoll – som måtte ut med skade.

Mot Godset kunne «De blaa» imidlertid ikke bruke den unnskyldningen. Drammenserne hadde fire nøkkelspillere ute: Marcus Pedersen, Joel Riddez, Adam Larsen og Jo Inge Berget.

Ronny Deila kan være på vei mot noe stort med sin hær av unge spillere.

Se alle målene fra runden her:

Alle målene runde 20