Justyna Kowalczyk (31) har i flere år vært de norske skijentenes sterkeste konkurrent. Kowalczyk har også vært avgjørende for den voksende interessen for sporten i Polen.

Tirsdag oppfordrer imidlertid storavisen Fakt Kowalczyk til å legge opp. «Justyna, du har vunnet alt! Gi opp!» er tittelen i artikkelen.

Oppfordringen kommer i kjølvannet av den polske skistjernens skuffende prestasjoner i Tour de Ski. Fiaskoen toppet seg i den avsluttende klatringen opp til Alpe Cermis, der Kowalczyk besvimte, før hun ble transportert til et lokalt sykehus.

Avisen spekulerer om hva som lå bak at Kowalczyk besvimte. Fakt spør om hvorvidt det vitner kom hjerteproblemer, eller om det er koblet til den vanskelige perioden Kowalczyk har vært gjennom.

31-åringen har nemlig flere ganger fortalt at hun har slitt med depresjon. I juni kom det frem at hun hadde spontabortertetter en treningsleir i 2013. Fakt mener Kowalczyk bør legge opp etter opptrinnet i Tour de Ski, og skriver «det er ikke vits å risikere livet».

NRK-profil: — Dumt

Jann Post kommenterte den dramatiske sisteetappen for NRK søndag. Han synes det er merkelig at avisen oppfordrer Kowalczyk til å gi seg.

— Det er dumt å si noe om det uten å vite hvordan det står til med motivasjonen hennes, sier Post til Aftenposten.

— Hvis hun ikke er 100 prosent motivert i årene som kommer, blir det tøft å hevde seg. Hun må være forpliktet til jobben hun skal gjøre.

Kowalczyk hadde allerede tapt mye til konkurrentene da hun måtte bryte søndag.

— Hun sliter enormt med skøytingen, mer enn noen gang. Det virker som om hun ikke har tatt innover seg at hun ikke er i samme form som før. Hun åpner løpene like hardt som tidligere år, og da går hun på en smell, sier Post.

Om en drøy måned starter VM i Falun. Kowalczyks store mål er 30-kilometeren i klassisk stil på mesterskapets nest siste dag. Post tror ikke løpet er kjørt med tanke på VM-suksess for Kowalczyk.

— Jeg tror hun kan komme i bra form, men jeg tviler på at hun vil komme i hennes aller, aller beste form.

— Hun er ikke i nærheten av i fjor, grunnlaget er ikke det samme, men hun har rutine. Det er fortsatt fullt mulig at hun tar en medalje under VM, sier Post.

Stiller trolig i Estland

Den polske skistjernen vant OL-gull på 10 kilometer klassisk i Sotsji. Denne sesongen har imidlertid toppresultatene uteblitt. Kowalczyks beste plassering i verdenscupen er fortsatt fjerdeplassen på 10 kilometer klassisk i Ruka, Finland i november.

De norske Tour de Ski-heltene står over den kommende verdenscuphelgen i Otepää, kommer Kowalczyk ifølge Fakt til å stille til start, mindre enn én uke etter at hun besvimte.

NRK-kommentator Post blir overrasket om Kowalczyk stiller.

— Da må hun ha fått klarsignal om at ingenting er galt fysisk. Kowalczyk har nedprioritert skøyting veldig. I Otepää skal det gås en klassisksprint, og mange av de verste konkurrentene stiller ikke, så kanskje hun ser en mulighet til å vinne.

— Vi har sett tidligere sesonger at Kowalczyk konkurrerer like etter Tour de Ski. Jeg vet ikke hva som er grunnen til det, men de norske ville ikke gjort det på den samme måten, sier Post.

Sprinten i klassisk arrangeres på lørdag. Søndag er det sprintstafett i fri teknikk. Det er uklart om Kowalczyk har tenkt til å gå begge dagene.