BEIJING (Aftenposten.no): Også Kenenise Bekele fra Etiopia hadde greid å vinne dobbelt både i VM og OL. Nå har Mo Farah gjort det i VM to ganger. Han tok det skrittet mot å bli tidenes langdistanseløper som mange har spådd.

— Jeg måtte grave dypt for å greie dette. Det har ikke vært lett å komme seg etter 10.000 meteren. Det er aldri lett, det krever mye energi, men jeg fikk aldri panikk.

Hvordan skal man knekke en spurter som Farah? Å ta ham på oppløpssiden nytter ikke. Derfor tenkte Caleb Ndika at han fikk prøve et hardkjør de to siste rundene – og spesielt hardt den siste.

— Mo er som en 100-meterløper i finishen. Derfor prøvde jeg å knekke ham før, men kanskje jeg prøvde for sent?

I siste sving ble kenyaneren ganske stiv, og briten hadde nok en gang mest å kjøre med de siste 100 meterne. Tiden ble beskjedne 13.50,75 etter rusletempo i starten.

Syv OL— og VM-gull

Seieren ga Farah hans femte VM-gull. I tillegg har han to OL-gull fra London, altså syv til sammen i de to store mesterskapene. Bekele har også fem VM-gull – og en bronse. Der kan Farah vise til et sølv, slik at han inntok posisjonen som tidenes beste VM-løper på langdistanse.

Foreløpig ligger Bekele foran Farah på OL-statistikken med tre gull. Tar Farah dobbelt i også i Rio neste år, er all tallene klare: Mo Farah er historiens beste langdistanseløper.

Ville bli Arsenal-spiller

Mo Farah kom fra Somalia til London som åtteåring. Drømmen hans var å bli bilmekaniker eller å komme på Arsenal som ving, men da skolelæreren oppdaget løpstalentet var fotballkarrièren over før den hadde begynt.

I sitt første skoleløp ble han nummer ni. Det neste vant han. Siden har han vunnet så mye og på så mange forskjellige arenaer at mange mener han allerede er tidenes løper. Han var den første i verden som kom under 3,30 på 1500 meter, under 13 blank på 5000 og under 27 på 10.000 meter. I tillegg har han europarekorden på halvmaraton, og maratondebuten i London i fjor endte med 2.08,21. Legg så til at Farah også er europamester i terrengløp og har åtte EM-gull totalt, så er det snart behov for pustepause.