Å lese den tidligere Englands-proffens litterære selvangivelse, En kamp til, er ingen frøkensport.

Kapitlene om kampene på banen kunne, som litterær ide betraktet, vært hentet fra hvilken som helst idrettshelts memoarer. Det er med det grelle flomlyset over eget rusmisbruk og sexavhengighet at Lundekvam også kaster venner, kolleger og ikke minst nær familie og barn ut i en håpløs forsvarskamp. Ex-proffens påståtte avsløringer om utstrakt sexkjøp blant tidligere lagkamerater i Brann, Southampton og på landslaget, stigmatiserer et helt miljø.

Torstein Hvattum, Aftenposten

Alarmklokker

Jeg vet ikke hvilke avveininger forlaget, Cappelen Damm, har gjort underveis i skriveprosessen med Lundekvam. Forhåpentlig har forfatterens nærmeste støtteapparat tatt timeout når alarmklokkene gjallet under deler av historiefortellingen.

Forlaget har likevel gitt grønt lys til publisering av mildt sagt ufordelaktige opplysninger som rammer både navngitte og ikke navngitte personer. Hadde pressen brakt denne type informasjon til torgs uten å gi de omtalte personer samtidig anledning til å kommentere historien, ville redaktør og reporter etter alt å dømme lidd sviende nederlag i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Men forlagsbransen er ikke underlagt «Vær varsom-plakaten». Etter en omfattende høringsrunde bestemte Den norske forleggerforening i fjor seg for å skrinlegge forslaget om et eget etisk regelverk for bransjen. Det er med andre ord opp til det enkelte forlag å vurdere etikken i sine bokutgivelser.

Det er ikke vanskelig å forstå forlagenes ønske om ikke å begrense forfatternes ytringsfrihet og åpenhjertighet, spesielt innenfor sakprosa-sjangeren. De mest leseverdige biografier er gjerne de som er skrevet av forfattere med sikker evne til spissformulering og fargerike personkarakteristikker.

Men udokumenterte påstander og beskyldninger uten fornærmedes rett til samtidig imøtegåelse, rammer minst like hardt mellom to stive permer som på en avisside.

Mer enn jus

Historien er full av problematiske bokutgivelser i denne kategorien. I fjor påsto Knut Høibraaten i boken Fotballagenten at fotballpresident Yngve Hallen er korrupt, uten at sistnevnte fikk anledning til å forsvare seg. For to år siden skrev Marit Christensen biografien om Anders Behring Breiviks mor, en utgivelse som rettet udokumenterte og ikke imøtegåtte beskyldninger mot terroristens far.

Noen bokutgivelser blir advokat-mat. Etikk er mye mer enn jus.