BEIJING (Aftenposten.no): – Jeg er ikke fornøyd med mellom— og langdistanseløperne, sier Nilsen i sin oppsummering etter at Håvard Haukenes hadde gått i mål som siste norske deltager, til 24. plass på 50 km i kappgang.

Nilsen legger ikke skjul på at han sikter mer til Sindre Buraas og Karoline Bjerkeli Grøvdal enn Henrik Ingebrigtsen. Buraas kom bare fem dager før han skulle løpe, mens Grøvdal ikke tålte varmen.

— De fikk for liten tid til akklimatisering. Det er administrasjonens jobb å tilrettelegge, og vi fant et kjempefint sted i Hongkong. Det var et tilbud til alle. Sindre og Karoline får bare skylde på seg selv for at de ikke var der.

- Hvorfor var de ikke der?

— Vi har trenere med stor kompetanse. Jeg vil ikke høre noen unnskyldninger i etterkant, sier en uvanlig krass Nilsen, som la ca. 100.000 kroner i en leir bare fem av ni utøvere benyttet seg av.

— De som leverte var i Hongkong.

Verden annerledes i Kina

Nilsen går heller ikke med på at forbundet har informert for dårlig om hva som ventet i Beijing.

— Vi sendte ut opplysninger til alle om akklimatisering.

- Burde du ha tvunget alle til precampen?

— Vi jobber med individuelle idrettsutøvere. Jeg kan ikke gå mot dem, men de får selv bære ansvaret.

- Frank Evertsen er trener for både Buraas og Grøvdal. Kommer du til å ta opp dette med ham?

— Det er ting som må tas opp. Før Rio må vi sørge for at alle har tilstrekkelig med dager i Brasil før de skal konkurrere, sier Nilsen, som da har planlagt precampen i selve utøverlandsbyen.

— Dette var en sår erfaring, og jeg tar ikke på meg ansvaret når vi har vært så tydelige på forhånd.

Sportssjefen gjør det også klart at etter opplevelsen med Ida Marcussen og Lukas Udelhoven blir uttakskriteriene strengere neste år.

— Vi kommer ikke til å godta resultater fra en annen del av verden hvor vi ikke er i stand til å få bekreftet resultater.

Må ha mer realisme

Nilsen hadde håpet på en til to finaleplasser. Medalje var urealistisk ut fra hva som har skjedd i Diamond League denne sesongen.

— Siste gang vi hadde en på pallen i Diamond League var Andreas Thorkildsen 31. mars i fjor i Doha. Skal vi ha medalje i VM, må vi først ha utøvere som hevder seg i Diamond League. Siste gang vi fikk medalje i et OL eller VM var i 2011, sier Nilsen, som har denne hilsenen til alle som grynter hjemme i Norge.

— Jeg tror ikke de kjenner nivået i internasjonal friidrett.