Den amerikanske hekkeløperen Aries Merritt (30) vant gull under London-OL, men det spørs om ikke fredagens prestasjon i Bejing-VM er den mest imponerende i karrièren.

For Merritt hadde vært gjennom mye før han løp inn til bronse på 110 meter hekk.

I 2013 ble nemlig Merritt innlagt på sykehus i en lang periode. Leger prøvde å finne ut hvordan han slet med å komme seg etter løp og hvorfor han var så slapp.

Aries Merritt veier tre kilo mindre enn da han satte verdensrekorden på 110 meter hekk i 2012. Her krysser han målstreken i Beijing. Til venstre er franskmannen Dimitri Bascou, til høyre er Garfield Darien, også han fra Frankrike. Foto: AP

Etter omfattende tester ble han diagnostisert med en sjelden nyresykdom.«Det ødela meg mentalt», forteller Merritt til Associated Press.

Merritts nyrer arbeidet bare på 20 prosent kapasitet og han måtte gjøre store endringer i dietten. Han har ikke klart å fordøye kalium, og måtte derfor kutte ut bananer og appelsinjuice.

Så alvorlig er situasjonen, at Merritt går rett fra VM-feiring til operasjonsbordet. På tirsdag skal han nemlig gjennom en nyretransplantasjon. Søster LaToya er donoren.

Vår egen Isabelle Pedersen har brutt med treneren. Nå skal hun samarbeide med Aries Merritts tidligere trener. Les mer her.

— Dette er en gullmedalje

Merritt var stolt etter å ha løpt inn til bronsemedaljen fredag.

— Ved å være i stand til å gå ut og gjennomføre, og være så mentalt sterk som jeg har vært i VM, føler jeg at denne bronsemedaljen er en gullmedalje, for å være ærlig, sa Merritt til New York Times.

Amerikaneren, som ble født i Chicago, vokste opp i Georgia, og bor i Texas, løp inn til den sterke tiden 13,04 fredag. Det var kun seks hundredeler bak gullvinner Sergej Sjubenkov (24).

Gullvinner Sergei Sjubenkov kunne ikke tro det da han fikk vite at Aries Merritt trenger en nyretransplantasjon. Foto: AP

Russeren og amerikaneren feiret sine medaljer og poserte for bilder sammen etter målgang. Sjubenkov ble svært overrasket da han fikk vite om Merritts nyreproblemer etter målgang.— Jeg kan ikke tro at det er mulig, sa russeren.

- Kunne så vidt gå

Søsteren LaToya Hubbard, som skal donere bort en nyre til broren, er også mektig imponert.

— Det kunne vært helt annerledes. Å se alt han har gått gjennom, smerten, lidelsen, å så vidt komme seg opp av sengen, så vidt kunne gå, og nå har han en medalje, sa hun til Associated Press.

Etter den gullkantede bronsemedaljen venter nå en ny, kanskje enda tøffere, utfordring for Merritt.

Det er nemlig ikke bare småtterier å komme seg til hektene etter en nyretransplantasjon, og den nært forestående operasjonen har ikke pensjonert Merritts store ambisjoner.

Amerikaneren nekter nemlig å gi opp å delta i sommer-OL i Rio de Janeiro.

— Det kommer definitivt til å bli veldig vanskelig, definitivt mer utfordrende enn OL-finalen. For jeg vet ikke om jeg vil klare å komme tilbake og løpe igjen. Dette kan være mitt siste løp, hvem vet? sa Merritt etter bronseløpet og la til at han føler seg «optimistisk» i forkant av operasjonen.

Ikke mett på friidrettsstoff? Da anbefaler vi disse sakene: