OBERSTDORF (adressa.no): Tour de Ski har utviklet seg til å bli nærmest en forbannelse for Marit Bjørgen.

Sykdom og formsvikt har slått henne ut gang på gang. I fjor måtte hun kaste inn håndkledet midtveis, etter å forlatt stadion i Lenzerheide med magesmerter. Før hun dro hjem til Norge, møtte hun pressen på utøverhotellet. En svimmel Bjørgen måtte avbryte pressemøtet.

Holdt på å besvime

— Jeg kom rett fra senga og begynte å gå trapper. Jeg hadde ikke noe næring. Det var første gang jeg opplevde at det holdt på å svartne for meg, forteller Bjørgen til adressa.no om fjorårets mareritt.

— Akkurat der og da blir man bare fryktelig forbannet og skuffet. Jeg følte at jeg var i bra form og hadde startet veldig bra. Distansene passet meg bra, men det er en del av gamet å holde seg frisk, legger hun til.

Fredag kveld stilte hun opp til pressekonferanse i sentrum av Oberstdorf sammen med de største internasjonale stjernene. Deriblant Martin Johnsrud Sundby og Dario Cologna. Tour de Ski innledes med prolog lørdag formiddag.

I slag nå

Mens fjorårets Tour gikk i vasken på grunn av mageproblemer, måtte hun gi seg allerede før start året før. Årsaken var hjerteflimmer.

Nå føler derimot Marit Bjørgen seg i godt slag.

— Jeg føler ting har vært veldig bra etter verdenscupen i Davos.

Glad for monsterbakken

Bjørgen er glad for at snøen har kommet til Mellom-Europa og at sisteetappen opp monsterbakken kan gå som planlagt. Snøkrise før jul førte til at arrangøren vurderte å fjerne bakkeetappen og erstatte den med tradisjonell jaktstart. Det ville trolig ha vært til fordel for Bjørgen.

— Da vet jeg hva temaet ville ha blitt i etterkant. Jeg er glad den er der, sier 34-åringen til adressa.no.

I fjor gjorde de norske jentene rent bord. Therese Johaug vant Tour de Ski foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng. I år håper Marit Bjørgen at hun skal stå på toppen for første gang.