OBERSTDORF (adressa.no): Northugs tre ulike svar, da han før jul fortalte om når han skulle sone fengselsstraffen, skapte store overskrifter og misnøye.

Den svenske langrennskommentatoren Tomas Petterson var blant dem som reagerte.

— Petter Northug sier at han skal forsøke å ha en mer ydmyk fremtoning i vinter. Glem det. Den eneste forskjellen ser ut til å være at Northug har mistet følelsen for hva han kan spøke med. Og hva som bare er respektløst, skrev Pettersson i sin kommentar i Expressen.

- Skal sone i januar

Fredag var det en blid og pratevillig Northug som møtte adressa.no på Hotel Allgaüer Bergbad i Oberstdorf. Der innledes Tour de Ski med prolog lørdag formiddag.

Spørsmålet rundt fengselsstraffen hadde 28-åringen imidlertid ikke noe behov for å oppklare. Datoene han ga før jul var oktober, november og desember.

Northug svarte slik med et bredt smil da adressa.no spurte ham om når han skal sone:

— Det er i januar.

- Med eller uten fotlenke?

— Det er...Nå er det ute på Munkholmen, faktisk. Gammelfengselet der.

Munkholmen er til opplysning en liten øy i Trondheimsfjorden, et par kilometer unna Northugs hjemby. Munkholmen er tidligere blitt brukt både til rettersted, kloster og fengsel. I dag er det et populært utfartssted.

Avgjørende måneder

Etter en varierende sesongåpning må Northug finne seg i å være outsider i årets Tour de Ski-utgave, bak fjorårsvinner Martin Johnsrud Sundby og Dario Cologna. Trønderen deltar for niende gang og har aldri lyktes med å gå til topps.

Etter et meget turbulent 2014, med fylleskandalen, rettssak, krangel med skiforbundet og sportslig fiasko i Sotsji, vil de to neste månedene bli svært avgjørende for mannen som fyller 29 år i neste uke. Tour de Ski og Falun-VM er hans mulighet for å revansjere seg og gjeninnta tronen som skikonge.

— Ja, dette blir en av de viktigste periodene i karrieren. Selv om Falun kanskje blir rangert bak Oslo-VM i 2011, havner det kanskje på andreplass i rangeringen av verdensmesterskap. Kanskje på andreplass av mesterskap totalt også. Det blir veldig viktig å gjøre ting riktig nå. For min del blir det Tour de Ski, og deretter høydetrening og konkurranser frem mot VM. Det handler om å finne godfølelsen, å få trent litt etter Touren, slik at jeg får overskudd.