— Det bør være enighet rundt fordelingen av premiepenger på det siste møtet før Tour de Ski starter i Oberstdorf. Det bør ikke være noe de sitter og diskuterer før den nest siste etappen, sier Odd-Bjørn Hjelmeset, tidligere VM-vinner i langrenn, nå langrennsekspert i TV 2. For rundt et år siden ble taktikk og prispenger et tema i den norske leiren i Tour de Ski, etter at Chris Jespersen, som følte seg sterk, ikke fikk lov til å prøve å gå inn Martin Johnsrud Sundby på den lange, nest siste etappen fra Cortina til Toblach.

Vurderingen var at det var utaktisk for Norge at en norsk løper skulle dra utlendinger opp til en annen nordmann, og slik eventuelt ødelegge det som så ut som en relativt sikker seier for Sundby.

Tror Jespersen vil kjøre på

Da langrennssesongen startet opp i november, ble prispenger og Tour de Ski et tema igjen. Jespersen uttalte at han ikke ønsket å ha en slik hjelperytterrolle igjen uten å få betalt for det.

— Chris kan være med og kjempe i toppen i Tour de Ski om han får lov til å gå slik han har lyst til å gå. I fjor var han ikke helt fornøyd med å få en stallordre (om å ikke ta igjen Sundby). Får han en slik ordre igjen, tror jeg han ikke bryr seg om det, sier Hjelmeset.

— Er de ikke enige på forhånd, tror jeg Chris vil jage maks. Ikke mest på grunn av pengene, for når du sitter som bestefar og skal fortelle om karrieren, er det plasseringene som er det viktigste. Jeg tror Chris angrer veldig på at han sparte seg i fjor, fortsetter verdensmesteren fra 2007. ## - Alle skal hjelpe hverandre

— Taktikken får vi se an etter hvert. Når man er på et lag, må man ta ansvar for hverandre. Noen ganger er man på giversiden av hjelp, andre ganger er man på mottakersiden, sier Trond Nystad, trener for herrelandslaget.

Martin Johnsrud Sundby vant både verdenscupen og Tour de Ski sist sesong. Totalt fikk han 1.226.700 kroner i premiepenger. Jespersen, som ble nummer to i forrige Tour de Ski, fikk 473.500 kroner i premiepenger i 2013/14-sesongen.

Treneren sier at det er opp til hver enkelt utøver å gå for seg selv i starten av Tour de Ski, så skal man se an hvordan utviklingen blir.

— Ligger det en nordmann i toppen, skal vi ikke ødelegge for oss selv. Men vi kommer ikke til å gjøre noe stort nummer ut av taktiske disponeringer før det er viktig, sier Nystad.

— Bør premiepengene i Tour de Ski deles likt for at folk skal være villige til å ofre egne sjanser for en lagkamerat?

— Det kan godt være. Men i et lag skal alle hjelpe hverandre uansett. I en sesong jevner det seg ut, sier Nystad.

Tror på Cologna

Både Chris Jespersen (2. plass for et år siden) og Sjur Røthe (5. plass for et år siden) er sterke kandidater til å utfordre fjorårsvinner Sundby om seieren i Tour de Ski som starter lørdag. I tillegg er Dario Cologna, Alexander Legkov, Calle Halfvarsson, Maxim Vylegzjanin og ikke minst Petter Northug sterke kandidater til sammenlagtseieren.

— Min favoritt er Dario Cologna. Jeg tror han blir stri, sier Sjur Røthe.