• Ukraina-Norge direkte fra 20.30!

DEBRECEN (Aftenposten.no): Da Linn Jørum Sulland skadet seg rett for EM-avreisen, fikk Nora Mørk enda flere øyne rettet mot seg. Med Sulland-kanonen ute måtte vel Nora ta enda større ansvar og score enda mer?

— Jo, jeg kjente at det ble mer press på meg da Linn forsvant, men etter den første kampen føler jeg at mye forsvant igjen. Det var deilig å se at så mange lyktes og at så mange hadde lyst til å bidra, sier Larvik-spilleren.

Av de ti utespillerne som fikk mer enn ti minutter på banen, var det bare Karoline Dyhre Breivang, Pernille Wibe og Sanna Solberg som ikke scoret. Og grunnen til at «Karo» og Pernille ikke scoret var at de ikke skjøt.

Nora prøvde seg «bare» seks ganger – og fikk inn tre av forsøkene.

Spiller sitt tredje mesterskap

Utpekt som Norges viktigste utespiller kan man bare forestille seg hvordan en 23-åring må ha følt å ha nasjonens forventninger på sine skuldre. Derfor bruker Nora mange ord på å beskrive det som skjedde i første kamp mot Romania.

— Det var befriende. Deilig!

- Hvordan føles presset å skulle score åtte-ti?

— Det er jo ikke alltid jeg gjør det, da. Men det var gøy å bidra, og mange var gode. Det var ikke én som skilte seg ut.

- Det kan kanskje bli styrken også videre i EM?

— Helt klart. Jo flere som bidrar dess vanskeligere blir det å stoppe oss, sier Nora, som på grunn av mange skader bare har to mesterskap bak seg, EM 2010 og VM i fjor.

Termostaten riktig innstilt

Ukraina var spådd å bli EMs slaktoffer sammen med Slovakia, men åpningskampen mot Danmark viste at ukrainerne ikke var så dårlige som mange hadde trodd. For Norge blir kanskje nøkkelen å opptre på samme måte som mot Romania?

— Da var vi smarte, og vi spilte med ro. Jeg snakket med Stine (Bredal Oftedal) før kampen og vi var enige om at vi skulle spille uten høyrisiko, sier Nora, som av og til har hatt termostaten på for høy temperatur.

- Har det vært et problem for deg at vi vil for mye?

— Jeg følte i alle fall at jeg ikke måtte score masse. Og jeg har prøvd å bedre meg når det gjelder iver. Det er gøy å spille opp andre også, sette dem i gode posisjoner. Egentlig er det like gøy som å score. Å bidra handler ikke alltid om å score mål, sier Nora – før hun legger til:

— Men jeg skal prøve å være litt mer giftig mot Ukraina!

— Vi møter et land i krig. De har mye stolthet og ære

Kveldens kamp er ventet å bli blant de enklere utfordringene til Norge i håndball-EM. De økonomiske rammene rundt det norske og ukrainske laget er som to helt forskjellige verdener.

Men å få Thorir Hergeirsson til å si at dette er Norges enkleste kamp i EM, det viser seg umulig.

Nei, det er det absolutt ikke. Dette er ofte de mest kronglete kampene, men til syvende og sist er det vi som bestemmer det. Vi møter et godt lag, som er undervurdert av de fleste, sier landslagssjefen til Aftenposten.

Han trekker frem en dimensjon rundt det norske laget, som han tror kan spille en rolle.

— Vi møter et land i krig. De har mye stolthet og ære. De har en åttende spiller i nasjonalstoltheten. Du ser det på dem, sier Hergeirsson, og spenner fra brystkassen for å vise holdningen til kveldens motstander.

-Du tror situasjonen til landet spiller inn?

— Ja, de har en ekstra kraft i det.

Som islending vet han hvor mye innstilling har å si, og kommer til å kreve full skjerping av sine spillere. Han mener det kommer til å kreve minst like stor innsats i hode, bein og armer av spillerne i kveld som det gjorde mot Romania i åpningskampen.

I kveld må han klare seg uten førstemålvakt Kari Aalvik Grimsbø. Inn kommer Emily Stang Sando.

Hun kom til Debrecen sent mandag kveld, og fikk sin første trening med laget tirsdag formiddag.

— Nå har hun fått en økt sammen med laget. Hun har hatt lite ballkontakt den siste uka, så det kan være greit før kampen.