DEBRECEN (Aftenposten.no): Ida Alstad fikk en sterk start på EM da Norge utklasset Romania 27-19. Hun var en klippe i forsvar og bidro også med fire scoringer.

— Vi har ofte hatt en godt tak på Romania, og det hadde vi selv om vi kom med en nytt lag. Det var artig at vi fulgte oppskriften og fikk til så mye. Alle var gira og klare. Det var helt rått, sa Ida Alstad etter pangåpningen.

— Linjen ble kanskje litt slakk på slutten, men jeg er vanvittig stolt av det forsvarsarbeidet vi viste. Også samarbeidet med keeper var supert.

Disiplin med andre ord. Akkurat som det praktiseres i klubben hennes, FC Midtjylland. Der må Ida droppe den hjemlige julefeiringen fordi hun ellers ville ha kommet 15 minutter for sent på treningen klokken 17.00 1. juledag!

Rekker ikke noe fly

Helle Thomsen er trener i Midtjylland, og det er en bestemt dame. Ida lurte på om det var greit at hun kom på treningen et kvarter for sent etter julefeiring i Trondheim. Det var det ikke. Dermed må trønderjenta fly til Billund på lille julaften etter en snartur til Trondheim den 22. — Jeg har sjekket med alle fly, tog og ferjer som er, men det går ikke an å komme seg til Danmark i en fei 1. juledag. Eller, er det noen som har noen tips, så kom med dem! Jeg har i stedet lagt julen til Danmark, forteller Ida, som tar med seg kjæresten, søsteren og hennes kjæreste og lager jul i Herning.

— Pyntingen gjorde jeg unna i november. Det var siste gang jeg var hjemme, sier Ida, som har kalkunen klar i fryseren. Den rekker akkurat å tine til julaften. Det blir første gang på 29 år det ikke blir ribbe til jul, sier Ida, som ikke sutrer over det strenge regimet.

— Sånn er profflivet. Man må møte opp til de tidspunktene som er satt.

Hjemlig diskusjon

I Norge har det gått en heftig debatt om det er nødvendig å ha serierunde i romjulen. Spillerne vil ha fri, men det har assisterende landslagssjef Glenn Solberg liten sans for. Han mener at håndball må gå foran ribbe og surkål.

— Det er flere måter å se det på. Jeg skjønner at spillerne jeg vil ha fri i julen. Hadde det vært mesterskap, så burde de ikke ha fått det. Men nå har jo ikke gutta det, så da hadde det jo gått an. Det er en fin tid å samle energi, sier 29-åringen, som skal spille kamp i pokalturneringen 27. desember og seriekamp 3. januar.

Søndag kveld innledet Ida Alstad «julefeiringen» i Ungarn.