Norge-Romania 27-19

Linn Jørum Sulland, Gro og Anja Hammerseng Edin og Lunde-søstrene.

Det er ikke listen over norske spillere som sto frem i åpningskampen mot Romania. Det er stjernespillere som ikke er med i Thorir Hergeirssons mesterskapstropp.

Derfor var også spørsmålene mange før mesterskapet i Ungarn og Kroatia. To minutter ut i den andre omgangen ledet Norge med ti, på det meste var ledelsen oppe i 13 mål i det som på forhånd var beskrevet som en av nøkkelkampene for norsk suksess.

Det første signalet fra håndballjentene var at ekspertene kanskje bekymret seg litt for mye over den norske troppen.

— Jeg er veldig fornøyd. Dette var 20 kilo rett av skuldrene. Jeg var så spent og nervøs før kampen. Dette var så deilig, sa Stine Bredal Oftedal til TV 2 etter seieren.

Håndball for store og små

24-åringen er en del av gullgenerasjonen som gikk til topps i junior-VM i 2010. I finalen i 2010 var hun toppscorer. Nå er det seniormesterskap, for hundretusener av nordmenn en viktig del av førjulstradisjonene. I landskamp nummer 86 leverte hun en av sine aller beste prestasjoner i den røde drakten.

Hun scoret fem ganger, i tillegg til at hun styrte det norske angrepsspillet på en glimrende måte.

NORSK JUBELKVELD: Linn-Kristin Riegelhut Koren og de andre norske spillerne var totalt overlegne. Foto: NTB scanpix

Frankrike-proffen er en av spillerne Norge er avhengig av om det skal bli EM-suksess, og hvis standarden hun satte søndag gjelder for hele mesterskapet, lover det godt for norske håndballfans.Etter kampen var det mye skryt å få av sjefen.

— Vi har etterlyst høye spillere i norsk håndball og har vært på leting etter det. I dag viser Stine at håndballen er for alle, både store og små. Hvis du er sterk, smart og forflytningsdyktig kan du også spille mot store spillere, sa Thorir Hergeirsson.

Ikke bruk for plan B

Islendingen er helt avhengig av at nye mesterskapsspillere står frem i Ungarn.

Sånn sett passet det godt at Veronica Kristiansen dunket inn det første norske målet i mesterskapet. Glassverket-spilleren har ikke fått med seg det norske gullmedaljerushet det siste tiåret, men debuterte i Serbia-VM i fjor. Da 12 minutter var spilt søndag kveld hadde hun scoret halvparten av Norges seks mål, og ikke minst dannet hun en sterk og robust forsvarsmur sammen med Oftedal og veteranen Ida Alstad.

Alstad er en av veteranene som fortsatt er med, men spillet det siste året har ført til at flere har satt et spørsmålstegn bak navnet hennes denne gang.

Jeg var så spent og nervøs før kampen. Dette var så deilig.

Forsvarsspillet er nevnt, i går scoret hun også fire ganger. Hun var god både bakover og fremover, akkurat som det norske laget.

— Det var forsvarsspill av godt, gammelt merke, med et norsk stempel på både forsvar- og keeperspill. Vi trengte aldri å ta frem plan B, og vi spilte med disiplin fremover i store deler av kampen, sa Hergeirsson.

Rolig keeperkveld

Kantspillerne Linn Kristin Riegelhuth Koren og Camilla Herrem står for mye av rutinen i det norske laget. Søndag mestret de det som har vært et av kjennetegnene på norske medaljelag – kontringsspillet

Når i tillegg Kari Aalvik Grimsbø viste at hun har tenkt å videreføre en annen norsk mesterskapstradisjon, nemlig glimrende keeperspill, var egentlig alt perfekt for Hergeirssons utvalgte.

— Jeg følte nesten ikke at jeg kom i gang i første omgang, for det kom så få skudd. Det er mye positivt å ta med seg fra denne kampen, men det er mye som kan bli bedre og vi skal fortsette å utvikle oss, sa førstekeeperen etter kampen.

På forhånd var Romania regnet som en av utfordrerne i medaljekampen.

Etter åpningskampen må man kunne spørre om de leverte en prestasjon langt under pari, eller om det bare var Norge som var veldig gode.

Lett for Danmark

Danmark trengte ikke å bruke reservene for å slå Ukraina 32-23 i Norges EM-gruppe søndag.

Kampen viste det de fleste visste: At Ukraina er et svakt lag i ganske dårlig fysisk forfatning.

Ann Grete Østerballe Nørgaard ble dansk toppscorer med åtte mål.

Norge møter ukrainerne tirsdag og Danmark torsdag.