Ved første tankegang kan det virke som en fjern og urealistisk drøm at Brede Hangeland skal avslutte sin lukrative kontrakt i Crystal Palace og forlate Premier League for å komme hjem til Stavanger og eliteserien.

Det er heller ingen selvfølge at den rutinerte midtstopperen føler sterk nok lyst eller motivasjon til å avslutte karrieren som spiller i klubben han debuterte for så tidlig som i 2001. > Etter en turbulent periode med misfornøyde fans og mye snakk om skakkjørt økonomi, vil en signering av Hangeland skape etterlengtet entusiasme — noe positivt å snakke om rundt lunsjbordet.

Forventninger

Det finnes mange eksempler på utenlandsproffer som har vendt hjem med store forventninger rundt seg, men som har strevd med å innfri og lykkes. Fotball er såpass ferskvare at Brede Hangeland neppe ønsker å utsette seg for den situasjonen dersom han ikke er 100 prosent motivert for en retur i mørkeblått.

Sportsleder i Stavanger Aftenblad, Stig Nilssen. Foto: Lars Idar Waage/Stavanger Aftenblad

Jeg er ikke i tvil om at Brede Hangeland har alt som skal til for å lykkes i et comeback i Viking. Selv om han er 33 år og takket nei til landslaget for å få nok restitusjon og konsentrasjon rundt klubbfotballen, har Hangeland alltid vært nøye med egen kropp. Kvalitet, innsats og holdninger har alltid vært hans varemerke.Det er mange grunner til at Viking bør sjekke opp muligheten for å hente Hangeland hjem nå.

Én ting er behovet for kunnskapen, profesjonalismen og ærgjerrigheten han har opparbeidet seg både på og utenfor banen i løpet av karrieren, en annen er at han bare har fire måneder igjen av sin kontrakt med London-klubben.

Nå er det ikke jeg som tar ut laget eller bestemmer framtiden til spillerne i Crystal Palace, men signalene Hangeland må forholde seg til virker ikke veldig optimistiske.

Fikk spilletid

Han ble hentet til klubben på en ettårskontrakt av manager Tony Pulis i august, men allerede før sesongen var i gang ga Pulis seg på grunn av uenigheter med styret.

Neil Warnock overtok og ga den tidligere Viking-spilleren ni seriekamper og én cupkamp. Warnock fikk imidlertid sparken i slutten av desember og ble erstattet av Alan Pardew 2. januar. Etter det siste managerbyttet har Hangeland sittet på benken.

Det er mange grunner til at Viking bør sjekke opp muligheten for å hente Hangeland hjem nå.

Det er godt mulig Hangeland kan finne seg en ny arbeidsgiver på ett av de høyeste nivåene i England neste sesong, men samtidig er 33-åringen i en situasjon hvor Vikings behov og eventuelle frieri kan virke attraktivt og forlokkende med tanke på framtiden etter fotballkarrieren. For Vikings del vil også en Hangeland-retur være sårt tiltrengt.

I dag har Viking to midtstoppere i klubbene, både Indridi Sigurdsson og nykommeren Karol Mets er venstrebeinte. Sportslig ser de fleste at Hangeland vil være som skapt for den høyre midtstopperplassen kommende sesong.

Snakk rundt lunsjbordet

Etter en turbulent periode med misfornøyde fans og mye snakk om skakkjørt økonomi, vil en signering av Hangeland skape etterlengtet entusiasme — noe positivt å snakke om rundt lunsjbordet.

Hangeland i Vikings startellever kommende sesong vil ikke bare skape begeistring, det vil garantert sørge for flere tilskuere på kampene og mer inntekter til klubben.

Viking har også vedtatt at de skal ansette sportsdirektør i løpet av 2015. Selv om både Erik Thorstvedt og Egil Østenstad i sin tid hadde de samme forutsetningene, uten å lykkes veldig i stillingen, finnes det ikke mange som er bedre skikket enn Hangeland dersom det skal letes etter lokale kandidater.

Gjennom ett år som spiller vil Hangeland få et verdifullt innblikk i garderoben og stemningen i klubben. Der vil han også kjapt oppdage mangelen på vinnerkultur og snillismen som rir Viking.

Hangeland har erfaringen, pondusen, kunnskapen, respekten og auraen som kan sørge for en tiltrengt kursendring og heving av kravene på det området.

Det koster ikke noe å spørre ham, Viking.