IMG_6700.jpg Foto: METTE BUGGE

BEITOSTØLEN (Aftenposten.no): Norges beste langrennsløpere er enige: Magnus Carlsens prestasjoner i India er stor idrett.

Gratulerer! Det sier utøvere med OL i Sotsji i blikket, men som likevel har fulgt ivrig med på hva Carlsen og Anand har foretatt seg ved sjakkbordet de siste dagene.

Da det endelig i dag ble klart at unggutten fra Lommedalen er den nye verdensmesteren, jublet langrennsløperne.

— Vi skjønner ikke hvor stort det er, men det er veldig stort, sier Vibeke Skofterud. Hun har lagkameratene med seg i en gedigen hyllest til mesteren.

- Han er allerede en av de hundre mest innflytelsesrike personene i verden. Og nå tar han VM-gull. Det er utrolig bra.

Skofterud har så vidt prøvd sjakk selv, men selv om hun er mye bedre til å gå på ski har interessen for TV-sendingen vært stor.

- Klart jeg har fulgt med!

Lagvenninne Kristin Størmer Steira er så enig: - Dette var utrolig stas. Jeg har fulgt med, selv om jeg selv aldri har spilt sjakk, forteller hun.

Mange av landslagsløperne var opptatte med renn da Magnus Carsen spilte sitt avgjørende parti fredag. Men de hadde den nye verdensmesteren i tankene. Og til slutt ventet Carlsen med å få en avgjørelse på partiet til alle løperne var i mål.

Underholdende

— Sjakk er undervurdert underholdning, kommer det fra sprinter Pål Golberg, som også har vært en ivrig TV-titter underveis i dette mesterskapet.

— Dette er en fantastisk prestasjon. Sjakk er idrett, ingen grunn til å tvile på det. Jeg har spilt selv, men satset ikke. Vi snakker hobbybasis.

Trønderen Niklas Dyrhaug er heller ikke i tvil.

— Det Carlsen har gjort er enormt. Alle kan spille sjakk, over hele verden, og så har vi en nordmann som er best. Jeg har fulgt med ganske mye underveis i dette VM. På «hytta», i leiligheten der vi bor på Beitostølen, er det sjakkfeber. Vi har spilt mange partier, og vi gjør det på i-pad, sier Dyrhaug.

Stor tilhenger

— Jeg har sett nesten hvert eneste minutt, innrømmer Sjur Røthe. Han kan puste lettet ut nå når Carlsen er ny verdensmester.

- Dette er utrolig stort. Jeg har egentlig ikke noe forhold til sjakk, men likevel er jeg interessert i det som har foregått i India. Nordmenn er jo generelt veldig glad når landsmenn presterer bra i idrett og sport.

Eldar Rønning vil gjerne være med i gratulasjonsgjengen. – Ja, men jeg innrømmer at jeg ikke har peiling på sjakk. Likevel sier jeg – dette er fantastisk bra.

Landslagets Petter Eliassen ser på sjakk som sport. –Gratulerertil Carlsen. Det var en meget imponerende prestasjon. Jeg har så vidt spilt litt selv. Må konsenterre meg om langrenn, sier han.